Косовската полиция арестува шест турци, работещи за местни училища и

...
Косовската полиция арестува шест турци, работещи за местни училища и
Коментари Харесай

Ердоган продължава с отвличанията на гюленисти: МИТ прибра 6 учители от Косово

Косовската полиция арестува шест турци, работещи за локални учебни заведения и ги съобщи на турските управляващи, оповестяват международните медии.

Анадолската агенция съобщава, че турската разследваща организация Разузнавателна служба на Турция е употребила частен аероплан, с цел да закара арестуваните лица назад в Турция и че те са предадени на правосъдната власт.

Медиите в Косово дефинират акцията като " похищение ".

Вината на задържаните е, че са от учебна мрежа, която принадлежи на Фетулах Гулен, духовникът който Ердоган упреква за несполучливия опит за прелом в Турция през 2016 година

Гюлен, който от години живее в Съединени американски щати, отхвърля да има присъединяване в опита за свалянето на турския деспот.

Според формалната турска осведомителна организация шестимата са " хипотетични членове на организацията ФЕТО " и са задържани " след интервенции против клона на терористичната група на Балканите ".

Турската полиция твърди, че има доказателства за това по какъв начин те набират средства на Балканите и допуска, че са се опитвали да привлекат други почитатели на духовника Гюлен. Друго допускане е, че взели участие в интрига за събаряне на турското държавно управление.

От косовското вътрешно министерство обявиха, че на задържаните са лишили разрешенията си за престояване в страната, без да показват причина.

Местното законодателство позволява ведомството да анулира разрешенията за престояване при закани за сигурността, закононарушения, увреждане на публичния морал и правата на индивида.

Десетки възпитаници от учебните заведения в Гюлен в страната стачкуваха в центъра на Прищина, призовавайки за освобождението на шестимата.

Косовският министър председател Рамуш Харадинай съобщи в изказване, че не е бил осведомен за полицейската интервенция и че се пробва да разбере " конституционните и правни учредения на това деяние и неразбираемите неща за него ".

Харадинай свика незабавно съвещание на кабинета си. Той изиска от ръководителите на разследващите организации и полицейските служби, министрите на вътрешните работи и правораздаването да оповестят за какво управляващите са отменили разрешенията на шестимата турци и за какво са задържани и депортирани " незабавно и скрито ".

Президентът Хашим Тачи също беше " отчаян от това по какъв начин нашите съответни институции " не съумяха да защитят задграничните жители, работещи в Косово, добавяйки, че той научил за това след ареста.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР