Косово затегна контрола на границата си със Сърбия след арестуването

...
Косово затегна контрола на границата си със Сърбия след арестуването
Коментари Харесай

Косово затяга контрола по границата си със Сърбия

Косово стегна контрола на границата си със Сърбия след арестуването на трима служители на реда от сръбските сили, съобщи министър председателят Албин Курти в четвъртък, като настоя за незабавното освобождение на арестуваните, съобщи " Ройтерс ".

И Белград, и Прищина показаха разнообразни места за ареста на тримата служители на реда и си насочиха взаимни обвинявания в нелегално прекосяване на границата.
Арестите са най-скорошното от поредност от събития, които покачиха напрежението сред Косово и Сърбия, предизвиквайки страхове от възобновяване на насилието сред тях.
На граничния пункт Мердаре, най-големия сред Косово и Сърбия, в четвъртък сутринта имаше дълга колона от камиони след на камиони със сръбски регистрационни номера и сръбски артикули да влизат на негова територия.

Репортер на " Ройтерс " видя дребни транспортни средства със сръбски регистрационни номера да пресичат границата, макар известието на държавното управление, че ще забрани всички транспортни средства, в това число коли.

" Поради опасения за сигурността като незабавна стъпка граничният надзор със Сърбия беше затегнат ", сподели Курти на конференция в четвъртък.

 Премиерът на Косово показа пет стъпки за деескалация на напрежението Премиерът на Косово показа пет стъпки за деескалация на напрежението

" Настояваме за незабавното освобождение на тримата отвлечени служители на реда и призоваваме интернационалната общественост да осъди акта на експанзия на Сърбия ", добави Курти.

Сръбският президент Александър Вучич, който съобщи, че тримата косовски служители на реда са били задържани надълбоко в сръбска територия, се срещна с посланиците на Съединените щати, Италия, Франция, Германия и Англия, известни като Групата на квинтета.
" Говорих с представители на Европейски Съюз и Групата на квинтета. Помолих ги да създадат всичко по силите си, с цел да попречат на Курти да стартира нова война на Балканите ", написа Вучич в профила си в " Инстаграм " след срещата.
В сряда наказателни ограничения против държавното управление на Курти, обвинявайки го, че не е подхванал стъпки за усмиряване на по-широката рецесия.

Косово разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година, съвсем десетилетие след въстанието на 90% етническото албанско болшинство против репресивното сръбско ръководство.

През 1999 година бомбардировка на НАТО прогони сръбските сили за сигурност от Косово, само че Белград продължава да го счита за южна провинция.

, когато 30 миротворци и 52 сърби бяха ранени при конфликти в четири най-вече сръбски общини в Северно Косово отвън Сърбия. Повод стана митинга на сърбите против кметове етнически албанци, които бяха определени на локални избори, където изборната интензивност беше единствено 3.5%. Сърбите в региона.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР