Жители на Белград реагираха положително на посещението на китайския лидер

...
Жители на Белград реагираха положително на посещението на китайския лидер
Коментари Харесай

В Белград приемат положително посещението на китайския лидер Си Дзинпин

Жители на Белград реагираха позитивно на визитата на китайския водач Си Дзинпин в страната. След спирка в Париж, с която започва първата си обиколка в Европа от пет години, Си отива в Унгария и Сърбия - две страни с водачи, залитащи в авторитаризъм, които за другарски настроени към Китай и близки до съветския президент Владимир Путин.

 
Китай поддържа нашата страна и ние би трябвало да бъдем другари с тях. 
Гаврило Аджич, гражданин на Белград

Знаци за прокитайските настроения бяха видни в Белград - голямо китайско знаме беше сложено на небостъргач по пътя към летището. По-малки китайски и сръбски флагове можеха да се видят в центъра на града и около автомагистрала. 

 
Това е прекрасно за Сърбия, не са доста страните, които могат да се похвалят с посещаване на президента на Китай.
Драган Петкович, гражданин на Белград

Посещението на Си следва на алегорична дата: 25-годишнината от бомбардировката на китайското посолство в Белград по време на въздушната акция на НАТО. 

На 7 май 1999 година американски самолети хвърлят пет бомби върху постройката на китайското посолство в сръбската столица, избухва пожар, трима китайски жители умират. Въпреки че обтегна връзките на Пекин със Съединени американски щати, бомбардировката сближи Китай и Сърбия. Китай се трансформира във втория й максимален търговски сътрудник след Европейския съюз. Пекин се опълчи на бомбардировките на НАТО и поддържа позицията на Белград да не признае независимостта на Косово. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР