Косово съобщи, че на 17 април в Сърбия са били

...
Косово съобщи, че на 17 април в Сърбия са били
Коментари Харесай

10 косовски полицаи бяха задържани на сръбската граница

Косово заяви, че на 17 април в Сърбия са били арестувани за разпит 10 косовски служители на реда, в това число заместник-командир на полицията. Пътнически рейсове, които употребяват сръбска територия като директна зона, са били спрени за часове, заяви Yahoo news.


" 10 косовски служители на реда, албанци и сърби, бяха арестувани на граничните пунктове. 5 от тях бяха освободени, а 5 към момента са арестувани ", се споделя в изказване на косовското министерство на вътрешните работи.

Нямаше незабавна реакция от Белград.

По-рано денем минимум 6 рейса от Косово бяха спрени за часове от сръбската полиция на граничен пункт със прилежаща Хърватия, преди да им бъде позволено да продължат пътуването си.

Сръбското вътрешно министерство съобщи, че сръбската полиция не е задържала никого и не се е пробвала да попречи на влизането и прекосяването на косовските жители. Органите на реда обявиха, че контролът и инспекциите за сигурност са били засилени, което е довело до по-дългото очакване.

Засилените инспекции последваха решението на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) да предложи на Косово да бъде поканено да стане член на Съвета на Европа (СЕ).

" Ден откакто ПАСЕ гласоподава в поддръжка на участието на Косово в съдебна експертиза, Сърбия отмъщава на косовските цивилни жители ", написа косовският министър председател Албин Курти в обществената мрежа Х.

Сърбия отхвърли тези обвинявания.

Прищина заяви, че заместник-командирът на косовската полиция е Деян Янкович, косовски сърбин, който към момента не е освободен. Всички полицейски чиновници са хванати в извънработно време.

Пътниците от рейсовете, пристигнали на пропускателния пункт на 16 април, обявиха, че документите им са били взети за инспекция и им е било казано да изчакат.

" Те (полицията) се бяха съсредоточили върху някои инспекции на албанците по отношение на войната от 1999 година ", сподели един от пасажерите.

Косовските туристически организации оповестяват за сходни забавяния и на сръбската граница с Унгария.

Говорителят на Европейски Съюз Петер Стано съобщи, че блокът е осведомен със обстановката и че ходът на Сърбия съставлява нарушаване на съглашението за свободно придвижване сред Белград и Прищина./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР