Косово разпространи във вторник видеозапис, който изглежда показва как висш

...
Косово разпространи във вторник видеозапис, който изглежда показва как висш
Коментари Харесай

Косово пусна видео, което вероятно показва как сръбски политик участва в нападение в манастир

Косово популяризира във вторник видеозапис, който наподобява демонстрира по какъв начин върховен етнически сръбски предприемач и политик взе участие в офанзивата против православен манастир, при която починаха четирима души.

При нападението преди дни към 30 души, облечени във военни униформи, нахлуха в сръбския православен комплекс в Банска и откриха пукотевица против косовската полиция, при която починаха трима от нападателите, както и един косовски служител на реда.

В своя позиция, съпътстваща видеото, оповестено във Facebook, вътрешният министър Джелал Свекла написа, че измежду тежко въоръжените мъже, показани във видеото се вижда Милан Радойчич, строителен магнат, който също по този начин е почитан член на политическата партия Сръбска листа. Това е главната етническа сръбска политическа партия в Косово, финансирана главно от Белград.

Радиочич беше обиден от наказания на Съединени американски щати и Англия през 2021 година, защото се твърди, че е част от проведена незаконна група на Балканите.

Около нападението през уикенда към момента има неизясненост, защото никоя група не е поела отговорност. на Косово, че стои зад случилото се.

Белград не признава декларацията за самостоятелност на Косово от 2008 година и сред двете страни постоянно има спорове за неща като регистрационни номера и общински избори. Някои наблюдаващи спекулират, че офанзивата може да е била интервенция под подправен байрак, целяща да провокира яд в Сърбия.

Косовската полиция претърси домове и здания в село Банска , където се намира манастирът, а пътищата останаха блокирани от полицията във вторник. Общо осем души са задържани до момента съгласно Ветон Елшани, върховен чиновник на районната полиция. Достъпът до селото остава блокиран, а следствието продължава.

„ Полицията към момента не е свършила работата си, не знае по кое време ще стане това, може би през днешния ден денем “, сподели той пред Радио Свободна Европа (RFE/RL).

Четирима от задържаните са имали радиокомуникационно съоръжение, сподели полицията. Също по този начин е открито " доста количество " оръжия, муниции и друго съоръжение.

Сръбска листа разгласи тридневен печал, с цел да означи „ убийството на нашите съграждани при трагичните събития в село Банска “.

Най-малко шестима от обвинените нападатели, които са избягали, в този момент са в Сърбия и се лекуват в болница там, сподели Свекла пред кореспонденти и изиска от Сърбия да ги съобщи на косовските управляващи.

Сръбският президент Александър Вучич отхвърли Белград да е забъркан в случая. Той също по този начин повтори, че Сърбия " в никакъв случай " няма да признае независимостта на Косово, " нито официално, нито импровизирано ".

Първият посланик на Съединени американски щати Антъни Блинкен прикани Косово и Сърбия да заобикалят утежняване на напрежението. Западни публични лица посредничат в договарянията сред Сърбия и Косово като част от траялия десетилетие дипломатически блян към формализиране на връзките и възобновяване на някои от раните от междуособните войни през 90-те години след разпадането на Югославия.

През май и юни косовският министър председател Албин Курти подцени външните предизвестия и се опита да назначи четирима кметове в най-вече сръбски северни общини след бойкотирани междинни избори, с цел да запълни постове, освободени от протестиращи сърби.

Възникналото напрежение прерасна в принуждение, което рани десетки водени от НАТО мироопазващи сили и някои протестиращи етнически сърби.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР