Косово и Сърбия да потвърдят ангажимента си към споразумението за

...
Косово и Сърбия да потвърдят ангажимента си към споразумението за
Коментари Харесай

ОССЕ предлага план за деескалация и нормализиране на ситуацията в Косово

Косово и Сърбия да потвърдят уговорката си към съглашението за нормализиране на връзките между тях, Косово да изтегли специфичните си полицейски сили от северната част на страната, а Сърбия да понижи бойната подготвеност на въоръжените си сили, полицията на Косово, дружно със силите на КейФОР и ЕУЛЕКС, да се грижи напълно за реда и сигурността на страната, митингите да бъдат анулирани, а общинските функционалности и услуги да влязат в деяние, с цел да се възстановява общественият живот, кметовете да подадат оставки до лятото на тази година, което да отвори пътя за предварителни общински избори, които да бъдат извършени до края на годината - това планува проектът, който председателстващия ОССЕ министър на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи разгласи за деескалация и нормализиране на напрежението в Северно Косово.
Планът е ориентиран към реализиране на дълготраен мир и непоклатимост в северната част на Косово и връщане на косовските сърби към институциите и демократичните процеси и включва общо девет стъпки. Сред тях са и това ОССЕ да помогне на изборния развой посредством техническа поддръжка за косовските управляващи, които ще провеждат изборите, като по този метод ще се ускори доверието сред общностите. ОССЕ ще ангажира младежите в стратегии и процеси за помиряване и ще даде своя потенциал, с цел да поддържа добросъвестното използване от двете страни на договореностите и продължаването на разговора, планува проектът, оповестяват от министерството на външните работи в Скопие.
В началото на седмицата в обитаемоте най-вече със сърби общини на Северно Косово избухнаха конфликти, откакто новоизбраните кметове встъпиха в служба. Местните избори в региона бяха бойкотирани от косовските сърби, които упорстват за основаването на Съюз на сръбските общини. При конфликтите бяха ранени десетки военнослужещи от силите на НАТО КФОР и протестиращи сърби.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР