Косово е наясно, че северната ни съседка Сърбия е агресивна

...
Косово е наясно, че северната ни съседка Сърбия е агресивна
Коментари Харесай

Курти: Сръбската агресия заплашва сигурността на Балканите, а не междуетническите отношения

" Косово е наясно, че северната ни съседка Сърбия е нападателна и ядосана, а това ни кара да бъдем по-предпазливи. Автокрацията в Белград е обвързвана с деспотизма в Москва "


Това съобщи министър председателят на Косово Албин Курти при откриването на Държавния център за образование по киберсигурност в страната.

Министър-председателят сподели, че е наясно с риска за сигурността на Балканите и в Европа. Според него Съединени американски щати знаят това доста добре.

Курти разяснява и отчета на американската разследваща общественост за оценка на сигурността през 2024 година, в който се предизвестява за вероятен етнически спор в Западните Балкани през идващите месеци.

„ Конфликтите не са междуетнически, не етническите разлики предизвикват спора, а автокрацията в Белград, обвързвана с деспота в Москва. Винаги сме предупреждавали, че недемократичните страни в нашия район, освен в източната част на Европа, са рискови за сигурността и мира, само че несъмнено никой не може да знае това толкоз задълбочено и надълбоко, колкото Съединени американски щати ", сподели той.

Курти изясни, че Косово се готви оптимално добре " за това, което можем и знаем ", в това число с откриването на Центъра за образование по киберсигурност.

Освен това министър председателят приказва и за вложения в Косовските сили за сигурност (КСС).

„ Имах достойнството дружно с командира на Косовските сили за сигурност Башким Яшари да видя тези 15 многофункционални камиона на немската компания, които към този момент включихме в КСС “, добави той, като означи, че 10 от тях са закупени с бюджета на страната, а 5 други са дарения.

„ Купуваме толкоз, че териториалната целокупност, суверенитетът и сигурността на жителите да са неприкосновени. Имаме ясна предистория, че северната ни съседка е нападателна и ядосана, само че това прави ни внимателни и деликатни “, сподели още Албин Курти. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР