Косопад – известен клинично като алопеция, изтънява косата при някои,

...
Косопад – известен клинично като алопеция, изтънява косата при някои,
Коментари Харесай

Косопад – Видове, причини и лечение

Косопад – прочут клинично като плешивост, изтънява косата при някои, трансформира линията на косата при други и може да докара до частична или цялостна алопеция.

Въпреки, че нормално е наследствено и е резултат от стареенето ( андрогенна лопеция или оплешивяване), може също да е резултат от физически или прочувствен стрес, непряк резултат от лекуване на рак или други медикаменти, или заради други фактори. ( 1 )

Въпреки, че при загуба на коса не се нуждаете от незабавна здравна помощ, тя може да бъде тревожна, да повлияе на самочувствието и психологичното здраве. Някои медикаменти и други лечения могат да оказват помощ за справяне с казуса, а от време на време по-леките форми на косопад се оправят и сами. Тази публикация разисква признаците и вероятните аргументи за плешивост и дава къса информация за това по какъв начин може да се лекува.

Симптоми на косопад

Точният модел на косопад зависи от това какво го предизвиква и може да варира според от пола.

Андрогенната плешивост е най-често срещаният вид. Възниква по-постепенно, защото губите към 100 космени фоликула дневно (типичният скалп има 100 000).  Мъжката алопеция стартира над слепоочията и продължава към краищата и горната част на главата. При дамите косата нормално изтънява по-равномерно и има по-малка смяна по линията на косата. ( 2 )

Въпреки това, нервни привички, изгаряния, трихофития ( tinea capitis ) или други дерматологични болести могат да доведат до плешиви петна или кръгове. Освен това физическият или прочувствен стрес, лъчетерапията и някои медикаменти могат да доведат до рухване на косата. ( 3 )

Фази на косопад

В основата си загубата на коса поражда заради спиране на цикъла на напредък на космения фоликул в тялото. Независимо дали оплешивява или не, косата ви минава през тези три етапи:

Анагенна фаза : Това е, когато косата продължава да расте; анагенната фаза може да продължи няколко години.
Катагенна фаза : За интервал от 10 дни косата стопира да пораства и се отделя от фоликула. Фоликулите стабилизират косъма.
Телогенната фаза : Косата почива до три месеца, преди вероятно да падне. Като част от естествения цикъл хората губят от 50 до 100 косъма дневно в тази фаза.

По принцип, когато този цикъл е нарушен, косата пада, без да се регенерира. В множеството случаи това е еволюционен развой, макар че може да стартира по-бързо при някои хора.

Видове косопад и техните аргументи

Често срещани типове косопад са андрогенна плешивост, телогенен ефлувиум, анагенен ефлувиум, tinea capitisи плешивост ареата.

1. Андрогенна плешивост

Повечето хора, които изпитват загуба на коса, са наследили положението от родител, нещо, което нормално се назовава алопеция.

Докато плешивостта при мъжете е по-често срещана, дамите също могат да бъдат наранени. Около 80% от мъжете и 38% от дамите на възраст над 70 години го изпитват. Плешивостта при дамите предизвиква по-дифузно (широко разпространено) изтъняване и като цяло е по-постепенна в прогресията си. Докато при мъжете плешивостта предизвиква частична или цялостна загуба на коса.

2. Телогенен ефлувиум ( Telogen Effluvium )

Косопадът може да възникне и при физически и прочувствен стрес. Клинично именуван телогенен ефлувиум, той поражда, когато косата премине във фаза на покой, без след това да стартира нов напредък.

Тази фаза постоянно е краткотрайна.

Причините включват:

  • Тежка, прочувствена реакция на събитие, като да вземем за пример интервенция или заболяване;
  • Заболяване на щитовидната жлеза;
  • Висока температура;
  • Раждане;
  • Менопауза;
  • Недостиг на витамини или минерали, като цинк;
  • Странични резултати от медикаменти, в това число противозачатъчни.

Въпреки че рядко предизвиква цялостна алопеция, телогенният ефлувиум предизвиква доста бърза загуба на коса. Повечето хора виждат възобновяване на косата към три месеца след задействането му.

3. Анагенен ефлувиум

Загубата на коса също може да бъде непряк резултат от някои медикаменти или лекувания. Този вид алопеция, наименуван анагенен ефлувиум, нормално се обръща, откакто лечението завърши или спрете приема на лекарството. Това е изключително казусът с химиотерапията и други медикаменти за лекуване на рак, като да вземем за пример:

  • Циклофосфамид
  • Нитрозоуреи
  • Доксорубицин (адриамицин)
  • Тамоксифен

Освен това, доста други типове медикаменти също водят до алопеция, в това число:

  • Ретиноиди (лекарства за акне с витамин А);
  • Някои антибиотици;
  • Контрол на раждаемостта или прекъсване на контрола на раждаемостта;
  • Хормонална терапия;
  • Антидепресанти;
  • Лекарства за кръвно налягане;
  • Кортикостероиди;
  • Стабилизатори на настроението.

4. Микоза на скалпа ( Tinea Capitis )

Tinea capitis (трихофития по скалпа) е загуба на коса заради гъбична зараза.

Най-често се следи при деца. Това води до рухване на косата на (често) кръгли петна, които могат да порастват с течение на времето. Откритата кожа в тези случаи е зачервена, лющеща се, сърбяща и може да бъде покрита с рани.

5. Алопеция ареата

Този вид косопад поражда заради автоимунно заболяване (като лупус или фибромиалгия ), при което имунната система нападна космените фоликули и предотвратява растежа им. Алопеция ареата може да докара до цялостно оплешивяване.

6. Други аргументи

Други аргументи за загуба на коса включват:

  • Изгаряния: Белезите от изгаряне могат да попречат на косата да пораства в региона на белега;
  • Тумор на яйчниците или надбъбречните жлези: свръхпроизводството на андрогени в яйчниците (полови хормони, които могат да провокират развиването на обичайно мъжки черти) е положение, което кара яйчниците да създават прекалено много тестостерон. В последна сметка това ще докара до развиване на мъжки характерности на дамата, което може да включва мъжка плешивост; ( 4 )
  • Трихотиломания: Това е нарушаване на скубането на косата, при което някой неведнъж скубе косми от главата и/или тялото си;
  • Продукти за коса: Trichorrhexis nodosaе загуба на коса, породена от увреждане на косата. Възниква заради прекалено разресване на косата, топлинни обработки, прекомерно стегнати прически или груби лекувания, като изрусяване или боядисване;
  • Излагане на отрови: Излагането на високи равнища на избрани отрови също може да докара до загуба на коса.

Вижте още:

Има ли диагностични проби?

Повечето типове косопад, като оплешивяване, телогенен и анагенен ефлувиум, могат да бъдат диагностицирани въз основа единствено на признаци и здравна история. Въпреки това може да са нужни други проби:

  • Кръвни проби за разкриване на болести, които може да предизвикват проблеми;
  • Пул проби, оценяващи силата на фоликулите;
  • Кожна биопсия за премахване на проба от скалпа ви за тестване в лаборатория;

Лечение

Когато загубата на коса е породена от заболяване, лекуването на главната причина разрешава косата да порасне още веднъж. Прекратяването на медикаментите или лъчетерапията и химиотерапията също могат да извърнат оплешивяването. В други случаи медикаментите и дерматологичните лечения могат да оказват помощ. Ето разбивка на това, което се прави за косопада.

1. Интралезионни кортикоиди

Инжекциите на кортикостероиди оказват помощ в случаи на плешивост ареата, когато косопадът е породен от автоимунна дисфункция. При клинична процедура кожните лекари инжектират тези медикаменти тъкмо под кожата на засегнатите области на скалпа, с цел да подтикват повторния напредък. ( 5 )

2. Противогъбични медикаменти

Лечението на tinea capitis (трихофития) зависи от типа на гъбичките, причиняващи инфекцията. Има някои доказателства, че Gris-PEG (гризеофулвин) е ефикасен против друга гъбичка, Microsporum. Може да се наложи да се ползват като шампоан.

3. Терапии за трихотиломания

Когато загубата на коса е породена от натрапчиво дърпане или извъртане на косата (трихотиломания), може да се предложи когнитивно-поведенческа терапия (CBT), форма на терапия за диалог. Тази терапия включва фокусиране върху аргументите, заради които се е развила тази насила, и работа върху тактики за контролиране на нежеланото държание.

4. Други лечения

Редица други медицински, козметични и домашни лечения също могат да оказват помощ за справяне с косопада. Те включват:

  • Антиандрогени (блокери на тестостерон);
  • Терапия с прогестерон или естроген (за женска плешивост);
  • Витамини D, B12, C и цинк;
  • Трансплантация на коса (хирургично се присажда коса от друга част на главата за възстановяване);
  • Прилагането на домашни маски за коса;
  • Лазерна и светлинна терапия, която неотдавна беше утвърдена от Администрацията по храните и медикаментите (FDA).

Ако загубата на коса ви предизвиква забележителен стрес и визира качеството ви на живот, потърсете поддръжка от други. Заедно с другари и семейство, диалогът с терапевт или съветник по психологично здраве може да помогне, както и присъединението към групи за поддръжка.

Знайте какво приемате

Ако опитате добавки за косопад, уверете се, че знаете какво тъкмо приемате. Докато някои витамини и минерали оказват помощ, непотребните количества витамини А, Е и селен в действителност могат да влошат нещата. ( 7 )

Домашно лекуване на косопад

Стратегиите в домашни условия няма да извърнат косопада, само че могат да оказват помощ за оправянето му. Ето какво би трябвало да имате поради: 

  • Нежно измиване : Използвайте мек шампоан и овлажнител, когато миете косата си и пробвайте без миещи се разресващи средства или балсами;
  • Подсушете с абсорбираща забрадка, а не със сешоар;
  • Не третирайте косата си вкъщи : Спрете да употребявате домашно обезцветяване, боядисване или други типове процедури за коса;
  • Избягвайте топлината : Ограничете я или спрете да употребявате преси, нагревателни лампи, сешоари и други принадлежности, които излагат косата ви на топлина;
  • По-разхлабени прически : Плитките, конските опашки и други стилове, които включват мощно обтягане на косата, също могат да причинят или влошат косопада. Облекчаването на това напрежение сигурно може да помогне;
  • Лесно разресване : Използвайте гребен или четка единствено когато в действителност би трябвало да оформите косата си. Бъдете нежни и използвайте мудни, поредни удари;
  • Диета : Спазвайте здравословна, добре уравновесена диета и се уверете, че получавате задоволително калории всеки ден. Недостатъчното хранене може да способства за загуба на коса.

Кога да посетите експерт

Докато загубата на коса рядко се нуждае от незабавна здравна помощ, тя може да е симптом за нещо по-сериозно. Свържете се с вашия доктор, в случай че имате:

  • Необичаен или погрешен модел на косопад;
  • Значителна загуба на коса в млада възраст;
  • Болка, сърбеж или инфектиране на скалпа;
  • Инфектирани зони по скалпа;
  • Плешиви петна по веждите или брадата;
  • Косопад, съпроводен от наддаване на тегло, отмалялост, мускулна уязвимост или настинка.

Косопад – Резюме

Загубата на коса, известна клинично като плешивост, е доста постоянно срещана и може да възникне по доста аргументи. В доста случаи това е наследствено и натурален резултат от стареенето. Въпреки това, прочувственият и физическият стрес, медицинските лекувания и инфекциите на скалпа също могат да допринесат за това.

Някои лекувания, могат да подтикват повторния напредък на косата, а други могат да оказват помощ за справяне с главните аргументи за косопад. Промените в метода на живот и козметичните процедури също могат да оказват помощ.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР