Космическият телескоп на НАСА за пръв път направи пълен молекулярен

...
Космическият телескоп на НАСА за пръв път направи пълен молекулярен
Коментари Харесай

Космическият телескоп "Джеймс Уеб" направи пълен молекулярен профил на планета 


Космическият телескоп на НАСА за пръв път направи цялостен молекулярен и химичен профил на планета в звездна система, отвън нашата.

" УАСП-39б ", известна още като Бокапринс, се намира на към 700 светлинни години от Земята.

Тя е по този начин наречената екзопланета или планета отвън нашата слънчева система. Масивна е като Сатурн, само че доста по-близо до своята звезда, по тази причина и температурата на нея доближава до 871 градуса по Целзий.

От екипа на " Джеймс Уеб " оповестяват, че са разкрили водни пари, серен диоксид, въглероден оксид, натрий и калий при разбор на атмосферата на този " парещ Сатурн ", както я назовават учените.

Новите данни дават първия знак в атмосферата на екзопланета за серен диоксид, молекула, създадена от химически реакции, провокирани от звездата хазаин на планетата и нейната високоенергийна светлина.

Това е първият сходен подробен разбор на атмосферата на екзопланета, което ще способства за това да разберем по какъв начин се е образувала тази, както и други планети отвън нашата система.

Според учените планетата е резултат от сливането на голям брой по-малки галактически тела, основали обект с размер, непосредствен до Сатурн.

От НАСА оповестяват, че това е първата от доста други планети, които предстоят да бъдат изследвани посредством телескопа " Джеймс Уеб ", които са отвън нашата система.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР