Космическият телескоп на НАСА/Европейската космическа агенция(ЕКА)/Канадската космическа агенция(ККА) “Джеймс Уеб

...
Космическият телескоп на НАСА/Европейската космическа агенция(ЕКА)/Канадската космическа агенция(ККА) “Джеймс Уеб
Коментари Харесай

Джеймс Уеб засне причудлива форма на пясъчен часовник, породена от раждаща се звезда!

Космическият телескоп на НАСА/Европейската галактическа агенция(ЕКА)/Канадската галактическа агенция(ККА) “Джеймс Уеб ” разкри тайните на раждането на звездата в облака L1527 и ни сподели какво се случва през ранните стадии от звездната еволюция.

Доскоро детайлите на това галактическо рождение бяха скрити от земните наблюдаващи, само че един инфрачервен телескоп като “Джеймс Уеб ” без проблем може да следи какво има под праховото покривало. И по този начин, ето какво се вижда на горепосочената фотография: протозвездата се намира в центъра на “пясъчния часовник ”. Тъмната линия, която го пресича по средата, е протопланетарният диск. Отгоре и изпод се вижда по какъв начин светлината на протозвездата прониква през праха и осветява газовите каверни.

L1527 е на възраст 100 000 години, което значи, че е извънредно млад обект за галактическите времеви мащаби. Той е систематизиран като Протозвезда от Клас 0 – т.е. обектът е в най-ранните стадии от звездообразуването. Този вид протозвезди към момента са обгърнати в газови пашкули и имат неправилна форма (макар и към този момент доближаваща се до сферичната). С течение на времето L1527 ще стане компактна звезда, ще се закръгли и ще стартира да поддържа постоянни термоядрени реакции.

Черният диск по средата е с размера на нашата Слънчева система. Именно по този метод е изглеждала и тя, когато се е формирала. Но дискът на L1527 е прекомерно млад и ще минат милиони години, преди от него да се появят планетите на тази нова планетарна система.

Инфо: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР