Космическият телескоп Хъбъл“ направи две невероятни снимки, на които виждаме

...
Космическият телескоп Хъбъл“ направи две невероятни снимки, на които виждаме
Коментари Харесай

“Хъбъл“ направи нови впечатляващи снимки на две планетарни мъглявини

Космическият телескоп „ Хъбъл “ направи две невероятни фотоси, на които виждаме по какъв начин пластове газ и прахуляк, които бушуват и си взаимодействат сред две мъглявини, известни като NGC 6302 и NGC 7027.

Това е първият път, в който астрономите изследват и двете мъглявини от съвсем ултравиолетова до съвсем инфрачервена светлина. Това е станало допустимо само с помощта на неповторимите качества на „ Хъбъл “. Снимките могат да оказват помощ на откривателите да разпознават измененията в центъра на NGC 6302 (мъглявината „ Крилата на пеперудата “) и NGC 7027 (която наподобява на гигантска галактическа буболечка).

Космическата пеперуда разполага с два S-образни потока, наподобяващи крила, които евентуално са изхвърлени в  резултат от взаимоотношението на две звезди в ядрото ѝ. S-формата е забележима, единствено в съвсем ултравиолетовата светлина. И „ Крилата на пеперудата “, и NGC 7027 съдържат извънредно огромни маси от газ, което ги направи забавна двойка за редом проучване.

Що се отнася до NGC 7027, този обект е очевидно разпръснат сектор от газ и прахуляк, който може да е резултат от изхвърляния от близкообикалящи двойка звезди, които първо постепенно отделят материал в продължение на хиляди години, а по-късно навлизат във фаза на по-бурни и мощно ориентирани изхвърляния на маса.

„ Тези нови многочестотни наблюдения на Хъбъл дават най-пълната картина на тези впечатляващи мъглявини “, разяснява водещият създател на новото изследване Джоел Кастнер от Техническия институт на Рочестър, Ню Йорк. „ Когато изтеглях изображенията, се усещах като дете в сладкарница. “

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР