Космическият телескоп Gaia наскоро откри две нови черни дупки. Това

...
Космическият телескоп Gaia наскоро откри две нови черни дупки. Това
Коментари Харесай

Сравнително близо до Земята бяха открити черни дупки от нов тип

Космическият телескоп Gaia неотдавна откри две нови черни дупки. Това не е изненадващо – той е основан, с цел да направи триизмерна карта на двата милиарда обекта в нашата вселена. Но Gaia BH1 и Gaia BH2 имат две качества, които ги вършат неповторими. Първо, те са най-близките до Земята черни дупки и второ, което е по-важно, те са от нов, незнаен до момента вид.

Въпреки името си, черните дупки, най-малко както е известно на астрономите, не са изцяло черни. Наричат се по този начин, тъй като имат задоволително мощно гравитационно поле, с цел да не пропуснат даже светлината. Въпреки това черните дупки, които към момента гълтам материята на своите съседи, излъчват задоволително радиация, с цел да бъдат видяни. Всъщност този вид свръхмасивни черни дупки – или квазари – са измежду най-ярките обекти във Вселената.

Но BH1 и BH2 са в действителност черни. Те не излъчват рентгенови или радиовълни. За тяхното битие знаем единствено индиректно, от придвижванията на техните звезди компаньони. Телескопът Gaia съумя да пресметна с огромна акуратност придвижването на тези звезди и това е единственият метод, по който астрономите виждат новите черни дупки.

BH1 се намира единствено на 1560 светлинни години от нас, в посока на съзвездието Офикус, а BH2 – на 3800 светлинни години от нас, в съзвездието Кентавър, се споделя в уеб страницата на ЕКА. От астрономическа позиция това е доста близо. Но най-интересното е, че техните звезди компаньони обикалят на доста разстояние от тях. Досега астрономите не разполагаха с модели на такава система. Въпреки това от статистическа позиция този вид черни дупки би трябвало да се срещат най-често във Вселената.

„ Това, което отличава тази нова група черни дупки от към този момент познатите ни, е тяхното местонахождение надалеч от техните звезди-компаньони. Тези черни дупки евентуално имат доста друга история на образуване от двойните рентгенови системи “, изяснява астрономът Карим Ел-Бадри, който откри новите черни дупки.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР