Космическият телескоп “Евклид – илюстрация. Image credit : ESA Ако

...
Космическият телескоп “Евклид – илюстрация. Image credit : ESA Ако
Коментари Харесай

Европейският космически телескоп Евклид излита утре!

Космическият телескоп “Евклид ” – илюстрация. Image credit: ESA

Ако всичко мине по проект, на следващия ден, на 1-ви юли, в 18:11 ч. българско време, галактическа ракета на СпейсЕкс “Фалкън 9 ” ще излети от космодрума Кейп Канаверал, с цел да изведе в космоса галактическия телескоп “Евклид ”. Амбициозната европейска задача ще би трябвало да разгадае двете най-големи мистерии на Вселената: тъмната материя и тъмната сила.

Това ще е второто изстрелване на значима научно-изследователска задача за Европейската галактическа организация през 2023 година. Напомням на читателите, че по-рано напролет задачата “Джус ” се насочи на осемгодишно странствуване към луните на Юпитер.

Евклид е древногръцки математик, който неведнъж бива именуван “бащата на геометрията ” и името на телескопа е извънредно уместно. Научният уред ще може да следи една трета от цялото нощно небе и да прониква до 10 милиарда години обратно в предишното – малко по-малко от телескопа “Джеймс Уеб ”, който бе изстрелян в края на 2021 година. В рамките на шестгодишен интервал учените ще употребяват данните от “Евклид ”, с цел да основат две детайлни карти. Първата би трябвало да разкрие къде е разпределението на тъмната материя – тя ще разчита на гравитационните лещи, резултат, при който галактическите обекти изкривяват светлината от по-далечните източници. Втората ще употребява така наречен барионни акустични осцилации, великански шокови талази, остатъци от времената, когато Вселената е била млада и гореща. По този метод откривателите би трябвало да разкрият за какво Вселената се уголемява, като водещата доктрина е точно тази за тъмната сила.

“Евклид ” ще се насочи към втората точка на Лагранж от системата Земя-Слънце (L2), същият район от космоса, ситуиран на 1.5 милиона километра от Земята и където работи и галактическият телескоп “Джеймс Уеб ”. Очаква се пътешествието до такава степен да отнеме към 30 дни.

Напомням на читателите, че допреди нашествието на Русия в Украйна през февруари 2022 година се предвиждаше телескопът “Евклид ” да бъде изстрелян с съветска ракета “Союз СТ-Б ” от космодрума Куру във Френска Гвиана. Но след наложените от запада наказания и най-много откакто тогавашният началник на Роскосмос Дмитрий Рогозин реши да изтегли съветските ракети от европейския галактически център, ЕКА се обърна към Илон Мъск. Ето за какво задачата ще лети с “Фалкън 9 ”.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР