Космическият телескоп Джеймс Уеб“ засне мъглявината Пръстен с невиждани досега

...
Космическият телескоп Джеймс Уеб“ засне мъглявината Пръстен с невиждани досега
Коментари Харесай

Телескопът „Джеймс Уеб“ засне мъглявината Пръстен с невиждани досега детайли

Космическият телескоп „ Джеймс Уеб “ снима мъглявината Пръстен с невиждани до момента елементи, заяви уеб сайтът на Европейската галактическа организация (ЕКА).

Мъглявината е формирана от звезда , изхвърляща външните си пластове. Пръстеновидната мъгливост е архетипна планетарна мъгливост. Обектът е прочут и като M57 и NGC 6720 и се намира относително покрай Земята - на към 2500 светлинни години разстояние.

Новите фотоси на телескопа " Джеймс Уеб " са с невиждана разграничителна дарба и спектрална сензитивност. Изображенията разкриват неповторими елементи. Изображението от инфрачервената камера (NIRCam) демонстрира комплицирани елементи от нишковидната конструкция на вътрешния пръстен. Изображението от другия инфрачервен инструмент (MIRI) демонстрира елементи в концентричната конструкция на другите елементи от мъглявината.

Цветният огромен пръстен е формиран от газ, изхвърлен от умираща звезда в центъра на мъглявината. Тази звезда е напът да се трансформира в бяло джудже - малко, компактно и горещо тяло, което е финалът на еволюцията при звездите като Слънцето.

Мъглявината Пръстен е измежду най-забележителните обекти, които се следят от Земята. Открита е през 1779 година от астрономите Антоан Даркие дьо Пелпоа и Шарл Месие и е включена в Каталога на Месие. Двамата астрономи са попаднали на мъглявината Пръстен, пробвайки се да следят пътя на комета през съзвездието Лира.

Наблюденията на мъглявината са част от програмата на телескопа. " Джеймс Уеб " е взаимен план на НАСА, ЕКА и Канадската галактическа организация.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР