Космическият телескоп Джеймс Уеб все още няма и година активна

...
Космическият телескоп Джеймс Уеб все още няма и година активна
Коментари Харесай

НАСА ще търси извънземни с нов телескоп

Космическият телескоп " Джеймс Уеб " към момента няма и година дейна научна активност, само че НАСА към този момент работи и по неговия правоприемник. Той ще е още по-голям и с по-амбициозна задача, оповестява CNET.

Телескопът ще има задача освен да изследва отдалечени галактики, звезди и планети, само че и да търси индикации за извънземни цивилизации. Проектът към този момент няма дефинитивно име и е прочут с няколко названия. Едно от тях е HWO (Обсерватория за обитаеми светове).

Този телескоп ще разполага с най-модерното съоръжение и опция да изследва още по-голям набор. Освен това ще може да се обслужва от роботи до момента в който е в орбита и се възнамерява да бъде позициониран в същата траектория като " Джеймс Уеб ".

HWO може да получи и друго име в следствие. За момента това е най-маловажната част от плана.

Плановете са телескопът да бъде изведен в орбита през десетилетието на 2040 година, само че НАСА се стреми да преработи графика, с цел да може това да се случи и още през 2035 година Историята на " Джеймс Уеб " обаче подсказва, че евентуално ще е нужно повече време.

Самият HWO към момента е в доста ранна фаза на разработка. Спецификациите му занапред се прецизират. Очаква се диаметърът на телескопа да е към този на на " Джеймс Уеб " - почти 6 метра. Ще може да улавя огромен набор от образен, инфрачервен и даже радиоспектър.

Приблизителната стойност на плана ще е 11 милиарда $ - с 1 милиарда повече от " Джеймс Уеб ". И това е първичната оценка, като действителната най-вероятно ще е по-висока.

Друг план е Luvoir Telescope, който може да се окаже междинна версия на HWO. Той е плануван за идващото десетилетие и още е още по-голям. Разликата е, че ще бъде ориентиран към съответен набор и ще има по-различна задача - да учи характерни елементи в инфрачервения диапазон.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР