Космическият телескоп Джеймс Уеб (JWST) е открил над 1000 галактики,

...
Космическият телескоп Джеймс Уеб (JWST) е открил над 1000 галактики,
Коментари Харесай

Джеймс Уеб откри хиляди двойници на Млечния път, „родили се“ в ранната Вселена

Космическият телескоп " Джеймс Уеб " (JWST) е разкрил над 1000 галактики, които мистериозно наподобяват на нашия Млечен път и зараждането им се крие в ранната Вселена.


Оформени като изкривени спирали двойници на Млечния път, те отпреди повече от 10 милиарда години в предишното на Вселената - в интервал, когато се счита, че насилственото обединение на галактиките е направило невероятно изобилието на такива нежни галактики.

И въпреки всичко дисковите галактики са 10 пъти по-често срещани в ранната Вселена, в сравнение с астрономите смятаха до момента, разкриват новите проучвания. Това необичайно изобретение се причислява към други, направени от JWST, които насочват към задълбочаване на загадката по какъв начин огромните галактики, а с тях и капацитетът за живот, са се появили за първи път в нашата Вселена. Изследователите разгласяват своите открития в The Astrophysical Journal.

" В продължение на повече от 30 години се смяташе, че тези дискови галактики са били необичайност в ранната Вселена заради нормалните насилствени срещи, на които са подложени галактиките ", споделя в изказване водещият създател на проучването Леонардо Ферейра, астроном от Университета Виктория в Канада. " Фактът, че JWST открива толкоз доста такива, е още един знак за силата на този инструмент и за това, че структурите на галактиките се образуват по-рано във Вселената, в действителност доста по-рано, в сравнение с някой е предполагал. "

Повечето теории за образуването на галактиките стартират с 1 до 2 милиарда години от началото на живота на Вселената, като се счита, че по това време най-ранните звездни купове са се трансформирали в галактики джуджета. Впоследствие тези галактики-джуджета стартират да се канибализират взаимно, предизвиквайки свободно придвижване на насилствени галактични сливания, които след 10 милиарда години водят до огромни галактики като нашата.

Млечният път е дискова вселена. Със своите спирални ръкави и форма на смачкано сомбреро тя е един от най-разпространените типове галактики в днешната Вселена. Въпреки това в ранните години на Вселената - когато космосът е бил по-тесен и са се роили галактики джуджета - астрономите от дълго време допускат, че галактики като нашата бързо ще се изкривят.

И въпреки всичко, като използваха JWST, с цел да надникнат от 9 до 13 милиарда години в предишното, астрономите откриха, че от 3956-те галактики, които са забелязали, 1672 са дискови галактики като нашата. Много от тези галактики са съществували, когато Вселената е била единствено на няколко милиарда години.

" Използвайки галактическия телескоп " Хъбъл ", смятахме, че дискови галактики съвсем не съществуват, до момента в който Вселената не е била на към 6 милиарда години ", споделя съавторът на проучването Кристофър Конселис, професор по извънгалактична астрономия в Университета в Манчестър. " Тези нови резултати от JWST изместват времето на образуване на тези галактики, сходни на Млечния път, съвсем до началото на Вселената. Това допуска, че множеството звезди съществуват и се образуват в тези галактики, което трансформира цялостното ни схващане за това по какъв начин се образуват галактиките ", добави той. " Въз основа на нашите резултати астрономите би трябвало да премислят разбирането си за образуването на първите галактики и за това по какъв начин е протекла еволюцията на галактиките през последните 10 милиарда години. "

Нашето лично битие в дискова вселена значи, че астрономите нормално одобряват, че те би трябвало да имат положителни условия за възникване на живот. Ако казусът е подобен, допустимо е животът да е почнал по-рано във Вселената, в сравнение с се смяташе в началото. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР