Космическият апарат Солар орбитър засне диска и короната на Слънцето

...
Космическият апарат Солар орбитър засне диска и короната на Слънцето
Коментари Харесай

Космическият апарат "Солар орбитър" засне диска и короната на Слънцето

Космическият уред " Солар орбитър " снима диска и короната на Слънцето с невиждано висока резолюция, написа Българска телеграфна агенция.

Кадрите са направени на 7 март благодарение на инфрачервена камера на галактическия уред, когато той е бил на 75 милиона километра от звездата ни. Снимката е мозайка от 25 изображения, заснемани едно след друго повече от четири часа. Резултатът е " платно " от 83 милиона пиксела.

Специалистите настояват, че изображението ясно демонстрира фини елементи от повърхността и короната на Слънцето, в това число няколко протуберанса, които изхвърлят струи плазма в пространството.

През същото време инструментът за спектрално снимане на короналната среда SPICE (Spectral Imaging of Coronal Environment) записва разнообразни дължини на вълните, което ще помогне на физиците да проследят мощните изригвания в короната.

Апаратът " Солар орбитър " беше изстрелян през февруари 2020 година Сред задачите му са проучване на полюсите на Слънцето и разбор на слънчевия вятър.

Преди това апаратът се е доближил до звездата на разстояние 48 милиона километра. От 14 март до 2 април той е в орбитата на Меркурий.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР