Космическият апарат New Horizons прелетя край най-отдалечения обект от Слънчевата

...
Космическият апарат New Horizons прелетя край най-отдалечения обект от Слънчевата
Коментари Харесай

New Horizons засне най-далечното тяло в Слънчевата система

Космическият уред New Horizons прелетя край най-отдалечения обект от Слънчевата система - метеорита Ultima Thule (в превод - Края на света).

Американската галактическа организация NASA получи сигнал от New Horizons и удостовери, че той е в работен режим след близката среща с леденото галактическо тяло, обозначаващо рамките на нашата система.

Апаратът е съумял да снима от близко повърхността на метеорита Ultima Thule, ситуиран надалеч зад орбитата на Нептун. Това са първите в историята на фотоси на повърхността на метеорита.

" New Horizons реализира най-отдалечените наблюдения в историята - на 4 милиарда благи от Слънцето. " -обяви Алън Стърн, водещ откривател от Югозападния проучвателен институт в Болдър, Колорадо.

 Още един от спътниците на Плутон затрупан с лед
Още един от спътниците на Плутон затрупан с лед

Това излиза наяве от новите снимки изпратени от сондата New Horizons

Първото получено известие от галактическата сонда съдържа единствено техническа информация за положението на апаратурата и удостоверение, че са осъществени плануваните наблюдения, както и че в компютърната му памет са записани гигабайти с изображения, които последователно ще бъдат изпращани към Земята. Те ще разрешат на учените да придобият по-ясно визия за Ultima Thule, за който се счита, че съставлява обект с неправилна форма, само че може и да се окаже, че е група от два-три метеорита.

" Данните, които получихме са фантастични и към този момент учим Ultima от близко. Оттук нататък данните ще са все по-стойностни. " - разяснява Алън Стърн.

Астероидът е открит през 2014 година с помощтта на телескопа " Хъбъл ". Размерите му са почти 32 на 16 километра. Намира се на 6.5 милиарда километра Земята. Учените считат, че може би в него се крие ключът към разгадаването на произхода на Слънчевата система.

New Horizons потегли на своята галактическа задача през януари 2006 година

 New Horizons изпрати първите най-хубави фотоси на Плутон
New Horizons изпрати първите най-хубави фотоси на Плутон

Голямо многообразие от кратери, планински и ледникови терени
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР