Космически светлини и холограмни образи се явяват на скалата в

...
Космически светлини и холограмни образи се явяват на скалата в
Коментари Харесай

Гробницата на Бастет – голямата загадка на Странджа

Космически светлини и холограмни облици се явяват на скалата в нощта против Гергьовден.
40 години след секретната експедиция на Людмила Живкова георадар засича железен предмет на 18 м подземен.
Дъжд като из ведро се лее над притъмнялата Странджа. На 500 метра в подножието на връх Градище, тъкмо пред входа на пещера, стоят трима души – мъж и две дами. Часът е към 9 вечерта. До среднощ те следят скалите към входа на пещерата – място, известно като гробницата на Бастет. Малко след 9 се появяват светлини, които стартират да играят в краката на мъжа. На скалата се явява облик на малко дете. Не след дълго от небето към лявата част на скалата се спуска мощна бяла светлина.

Това вълнуващо прекарване няма да не помни, до момента в който е жив, бургаският държавник и ветеринарен доктор доктор Петър Бодуров.

То обаче е единствено дребна част от разказите на очевидци и от легендите, обхванали мистичната околност, известна като гробницата на Бастет – неразгаданата загадка на Странджа.

За нея преди време приказва пророчицата Ванга, а дъщерята на Тодор Живков – Людмила, подхваща секретна експедиция до Градището, сходна на тази в Царичина, само че и до ден сегашен информацията какво се е случило в Странджа е прекомерно нищожна.

Шанс за открехване на завесата дава изследване с георадар, което подхващат младите археолози и буйни откриватели на Странджа Даниел Пантов, шеф на музея в Приморско, и шефката на музея в Малко Търново Ивелина Иванова. В експедицията се включват специалистът по георадарни изследвания инж. Атанас Русев и уредникът в музея в Малко Търново Горан Стефанов. Скъпата и съвременна инсталация, с която разполага музеят в Приморско, засича железен предмет на 18 метра дълбочина.

“Ясно се видя, че предметът е с вярна форма и размери почти 50/50 см. Намира се в една от кухините, които се спускат спираловидно надолу. Най-вероятно това са рудни галерии, свързани с траките и минното дело по тези земи ”, споделя Пантов.

Мястото е в подножието на най-високия връх в българската част на Странджа – Градище. Намира се на към 6 км от Малко Търново и на 1,5 км от митническия пункт с Турция.

До самото подножие на върха се стига с лидер и с позволение на Гранична полиция.

Преди години влизането през кльона е било доста по-трудно, само че през днешния ден е належащо да се направи поръчка най-малко ден по-рано, описват локални. Тъй като гробницата е част от туристическите направления в планината, чиновници на община Малко Търново договарят отварянето на портал от Гранична полиция. Преходът от най-близкия пункт до местността е към 30 минути пешком, споделя шефът на туристическия информативен център Веска Тодорова.

“Никога в живота си не съм виждал толкоз бяла светлина. Слизайки от небето към скалата, тя оформи галактически портал. Гледах по какъв начин светлини, идващи от Космоса, играеха върху мен. Издържахме по този начин 3 часа, след това започнахме да слизаме надолу към колите. Разстоянието не е малко – към километър. Дъждът не спираше, беше кално в близост, само че обувките ми останаха чисти, без петънце. Сякаш се носех във въздуха, от самото начало усещах огромен бял облак зад себе си ”, споделя доктор Бодуров.

И бърза да добави: “Заставам зад всяка своя дума. Това, което видях, никой не може да ми го отнеме. ”

В групата имало и човек с камера, само че се оказало, че всички фрагменти са мистериозно изтрити.

Преживяването на бургаския ветеринарен доктор е от нощта против Гергьовден 2017 година Според едно от преданията точно в нощта против 6 май силата на мястото се усеща най-силно. Затова всяка година на тази дата общината провежда поход до пещерата, а искащите се записват авансово.

Въпреки че е родом от Малко Търново, а гробницата на Бастет е покрай града, до оня 6 май Петър Бодуров единствено е слушал легендите за дамата котка и за секретната експедиция на Людмила Живкова, забулена в тайнственост.

Подбраният проучвателен екип идва в Малко Търново при започване на май 1981-а. В групата са племенницата на Ванга Красимира Стоянова и зам.-директорът на “Културно завещание ” Кръстю Мутафчиев, доближен до Людмила Живкова. Само трима от Малко Търново, и то правилни партийни приятели, са позволени частично до секретната експедиция. Това са локалното партийно великолепие Илия Петков, зам.-председателят на Граничния отряд на заставата, разузнавачът Стоян Балкански и механикът на мина Странджа геодезистът Георги Пантов.

Днес и тримата са покойници, само че приживе Балкански, който персонално отговарял за сигурността на групата, разказвал по какъв начин откривателите от София пристигнали с “Алфа Ромео ” с австрийски номер,

носели директория с чертежи на небесни тела и няколко дни чакали пълнолуние на несъмнено място в землището на Градището, с цел да следят мистериозно събитие.

Самият той станал очевидец на вълнуващо привидение – появило се зарево, наподобяващо на човек с брада и дълга коса, фигурата била с размери 3-4 метра, за което години по-късно споделя пред камерата на локална телевизия.

Едва след появяването на фигурите екипът направил пресмятане къде да се копае и разкопките почнали. Било към 20 май 1981 година Копаело се със скрепер, който обезпечил специалистът по минно дело Георги Пантов.

За пред локалните пришълците се представяли за част от киноекип, пристигнал да снима филм за границата. С неочакваната гибел на Людмила Живкова обаче експедицията е прекъсната.

“След като бяха завършили разкопките, желаеха да направя схема на мястото. Повика ме Георги Пантов, който е мой братовчед. С него и с още един сътрудник отидохме на Градището. Видях ров, мисля, че беше по северния скат на върха, беше копано със скрепер. Пещера обаче не видях.

Тогава всичко беше доста секретно, а братовчедът не говореше за експедицията, очевидно предизвестен и подписал декларация ”, споделя пред “24 часа ” някогашният основен маркшайдер (подземен геодезист – б.а.) в ръководството на мината в Малко Търново Димитър Пантов. Според него изкопът не бил доста огромен – към 50-100 кв. метра, не бил и бездънен.

Направило му обаче усещане, че вкопаният материал бил еднообразен.

“Явно е запълвано с някакъв неестествен материал, който е бил натрошен ”, добавя Димитър Пантов. Геодезистът споделя, че в средата на XX век в региона имало така наречен сектор Градище, в който били прокарани проучвателни галерии и за известно време се добивала руда. Миньорите обаче се натъквали и на доста антични рудници още от траките на разнообразни места в Странджа.

“Някъде към момента е останала доста сгур, тъй като траките са топили рудата на място. Намирали сме непокътнати цели хоризонти, галерии, крепежи, даже антични принадлежности ”, спомня си Димитър Пантов. Той не изключва локализираният с георадара железен предмет да е останка от добивните работи в рудниците.

“За да се каже съществено, би трябвало да се съвместят подземните работи с терена горе и да се види кое къде е.

Има информация

в геофонда на

Министерството на

стопанската система.

Аз персонално нямам доверие на историите за заровена богиня и злато на Градището ”, споделя пенсионираният геодезист.

И той обаче споделя, че участниците в експедицията на Людмила Живкова са копали при изключителна секретност, като са пазели в загадка изследването даже от археолога проф. Александър Фол.

По същото време той проучвал най-старото трайкийско светилище в местността Мишкова равнища, което се намира напълно покрай Градището.

Богинята от Древен Египет принасяла в жертви котки

В египетската митология Баст – по-късно наречена Бастет, е богиня на насладата, празниците, танците, музиката, плодородието, настойничка на бременните дами. В Древен Египет е бил публикуван фетиш, в чийто център е стояла Бастет – жертвоприношение на мумифицирани котки.

Жреците на богинята събирали котки и ги предложили на популацията за жертвоприношения. Когато някой набожен си изберял котка, всекидневно по-късно тя била умъртвявана посредством извиване на врата. Ако поддръжник желал да принесе на Бастет специфична жертва, купувал доста котки. Страховито египетско проклинание тегне над региона на Странджа, гласят преданията измежду локалните повече от 40 години. Според легендата то застига всеки, който дръзне да наруши покоя на заровената там богиня Бастет. Инфо: spomen

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР