Космически кораб на НАСА OSIRIS-REx, който наскоро се завърна от

...
Космически кораб на НАСА OSIRIS-REx, който наскоро се завърна от
Коментари Харесай

НАСА ще прихваща астероида "Богът на хаоса", приближава се до орбитата на Земята

Космически транспортен съд на НАСА OSIRIS-REx, който неотдавна се завърна от историческиата си задача беше наново изстрелян, с цел да изследва метеорита „ Богът на хаоса “, започвал да се доближава до орбитата на Земята, оповестиха от галактическата организация, представена от Фокс Нюз.

Апаратът бе изпратен да изследва извънредно близкото прехвръкване на метеорита “Апофис ” до Земята през 2029 година Космическият транспортен съд се върна на Земята през септември, откакто прекара седем години в събиране на проби от галактическата канара Бену. Астероидът е голям като диаметърът му е 340 метра.

“Апофис ” ще премине около планетата ни след 10 години и то единствено на 30 хиляди км. от нас

Апофис, прочут също като „ Богът на хаоса “, се чака да прелети покрай Земята на 13 април 2029 година от към 20 000 благи разстояние – по-близо от някои основани от индивида спътници и даже може да бъде забележим в източното полукълбо.

Земната гравитация ще повлияе на галактическата канара, когато се приближи до орбита и OSIRIS-APEX ще изследва следствията, с цел да види „ по какъв начин се трансформира нейната повърхнина “, съгласно Ейми Саймън, академик по плана на задачата.

Очаква се въздействието на Земята да промени продължителността на деня на метеорита, който сега е към 30,6 часа дневно. Това също може да повлияе на „ Бога на хаоса “ и на него да има свлачища и трусове.

Според специалисти сходни събития се случват по едвам 2-3 пъти на век

„ Ние знаем, че приливните сили и натрупването на купчина материал от отломки са основополагащи процеси, които биха могли да играят роля във образуването на планетата “, сподели в изказване Дани Мендоза Дела Джустина, основен откривател за OSIRIS-APEX в Университета на Аризона в Тусон.

Космическият транспортен съд ще срещне метеорита от вид S на 13 април 2029 година, само че няма да кацне на повърхността му, а по-скоро ще бъде покрай него в продължение на 18 месеца. 

От отломките на този удар е била основана и Луната

Той ще прегледа измененията на повърхността и ще картографира повърхността, и ще проучва химическия състав на скалата, споделиха от НАСА.

Въпреки че скалата е към момента на пет години от Земята, учените ще я следят, до момента в който се доближава.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР