Космическата станция Тянгун-1 приключи своя живот в земната орбита и

...
Космическата станция Тянгун-1 приключи своя живот в земната орбита и
Коментари Харесай

Край на напрежението, Тянгун-1 изгоря над Тихия океан

Космическата станция " Тянгун-1 " завърши своя живот в земната орбита и падна в Тихия океан в 3.16 часа българско време, оповестиха за Нова тв от оперативния център във Военноморското учебно заведение във Варна.

По-голямата част от 8-тонния уред изгоря при триенето в долните пластове на атмосферата, допълват от Китайската галактическа организация.

Падането на " Тянгун-1 " се следеше зорко от целия свят. Основните опасения бяха корабът да се удари в обитаемо място. Имаше догатки, че парчета до 300 кг могат да се стоварят на Земята с висока скорост.

У нас редица изтъкнати астрономи наблюдаваха последните часове на галактическия уред. Доц. доктор Алексей Строев от Института за галактически проучвания към Българска академия на науките успокои, че няма заплаха възможните останки да са токсични, защото по-голямата част от отровите изгарят а атмосферата.

Военните сътвориха специфичен действен щаб по наблюдението на обекта. Министър Красимир Каракачанов ангажира химически модули от армията, които трябваше да се намесят, в случай че отломка от " Тянгун-1 " беше паднала на територията на България.

" Отломки не са попаднали на сушата и няма никакви провали. Прогнози непрестанно се правеха на няколко часа от няколко организации. Следихме от няколко места придвижването на станцията, с цел да можем да вършим разбори и наши прогнози. Очаквахме събитието да се случи малко по-близо до България, някъде под Африка. Това обаче се случи още по-далече от нас ", разяснява в " Здравей, България " доцент Веселка Радева от ВВМУ.

Болтове, гайки, елементи от слънчеви панели, остатъци от ракети и спътници. Над 500 хиляди части галактически отпадък с друга величина обикалят планетата. Опасността да поразят работещ галактически уред или астронавт е действителна. Сценарий, който оживя в кинопродукцията “Гравитация ".

Всеки ден на Земята пада най-малко една от тези парчета, демонстрират данните на галактическите организации. За 70 години полети в земната орбита обаче има единствено един документиран случай на човек, ударен от галактически боклук.

Далеч по чести са случаите на нанесени материални вреди по здания, обясни доц. доктор Алексей Строев, който също следи последните часове на станцията “Тянгун-1 ".

" Много такива случаи има. Няма да не помни фотографията на един американски фермер, в чийто двор беше паднала една степен от ракета-носител. Тя е внушителна по размери ", описа той.

Сметището в земната орбита в действителност е внушително и ще пораства главоломно с всяка стъпка на човешкия напредък. На този стадий най-големите замърсители са  Съединените щати, Русия и Китай. Всяка от тези страни е виновна за близо 4000 свои софтуерни боклуци.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР