Космическата сонда “Нови Хоризонти“ сега е на почти 250 милиона

...
Космическата сонда “Нови Хоризонти“ сега е на почти 250 милиона
Коментари Харесай

Нови снимки от Плутон удивиха учените


Космическата сонда Нови Хоризонти “ в този момент е на съвсем 250 милиона благи от Плутон, само че това не й пречи да продължава да изпраща спиращи дъха фотоси от планетата джудже, край която мина преди съвсем една година. НАСА разгласява част от най-новите получени фотоси от Плутон. С висока резолюция, те разрешават да се види повърхността на планетата, която демонстрира доста по-разнообразен терен, от това, което се предполагаше до момента.

Интересно е, че равнинните южни ледени полета на планетата са отделени като че ли с една линия от високите планини издигащи се на към 2500 м над равнината. „ Сякаш това са две елементи от пъзел, които се съединяват по метод, по който не сте очаквали “, споделя професорът по планетарни науки от Масачузетския софтуерен институт Ричард Бинзел .

„ Трудно е да разберем по какъв начин се е получила тази внезапна, контрастираща линия-граница на планетата, за която най-малко до момента считахме, че е студена и безжизнена. Всъщност наподобява, че Плутон е жив “, добавя Бинзел.

Липсата на кратери в ледените равнини допуска, че те са прекомерно млади, най-малко по скалата на съществуването на Плутон. Един от учените свързани с изследванията правени посредством сондата „ Нови Хоризонти “, Алан Стърн смята, че тези ледени равнини са се формирали през последните няколко милиона години, което прави единствено един % от времето в което Плутон съществува. В същото време тъмният висок терен граничещ с ледените равнини е зародил преди милиарди години, през младостта на Плутон.

Запитан от кое място се е появила ясната разграничителна линия сред двата терена, Стърн споделя: „ Това е доста объркващо, само че в това време сме въодушевени от това което виждаме, тъй като то демонстрира доста нови неща, които не сме знаели преди полета на сондата “.

Новите фотоси демонстрират и много по-цветна картина на Плутон – наситено сиво примесено в друга степен с мрачно алено. „ Според нас, нюансите алено са частици от атмосферата. Защо обаче те са в избрани региони, а в други прилежащи на тях липсват, е част от мистерията. Може да е обвързвано със степента на ерозия на повърхността на планетата, само че към момента е рано да сме безапелационни “, споделя Стърн.

Най-новата фотография от повърхността на Плутон е направена през юли 2015 година, когато „ Нови Хоризонти “ е прелетял на 21 000 благи от повърхността на планетата. В НАСА чакат още фотоси от Плутон. Досега са получени към 70% от данните, насъбрани от галактическата сонда. Тези фотоси от повърхността на Плутон, както и от най-голямата й луна – Charon, разрешиха да се революционизират знанията за планетата – джудже.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР