Космическата сонда "Амал" от Обединените арабски емирства (ОАЕ) навлезе в

...
Космическата сонда "Амал" от Обединените арабски емирства (ОАЕ) навлезе в
Коментари Харесай

Космическата сонда на ОАЕ навлезе в орбита около Марс

Космическата сонда "Амал " от Обединените арабски емирства (ОАЕ) навлезе в орбитата на Марс, заяви Асошиейтед прес.

Това е успех за първата арабска междупланетарна задача.

Наземният надзор в галактическия център на ОАЕ в Дубай стана на крайници и приветства, когато бе обявено, че безпилотният галактически уред "Амал " ( "Надежда ") е достигнал задачата на близо седеммесечното си пътешестване на разстояние от над 480 милиона километра и стартира да се движи в орбита към Червената планета, с цел да събира данни за атмосферата й, съобщи Българска телеграфна агенция.

Сондата задейства главните си мотори за 27 минути за маневра, която я забави задоволително, с цел да бъде поета от гравитацията на планетата. В идващите петнадесетина минути, които бяха извънредно напрегнати, се очакваше сигнал, който да удостовери сполучливата маневра. Напрежението бе високо - през годините голям брой задачи на разнообразни страни са намирали безславната си кончина на Марс.

Директорът на задачата Омран Шараф, очевидно омекотен, разгласи на фона на аплодисментите: "На народа на ОАЕ и на арабските и ислямски народи, ние разгласяваме триумфа на ОАЕ в достигането на Марс ".

Още два безпилотни галактически апарата - на Съединени американски щати и на Китай, се чака да доближат до Марс в околните дни. И трите задачи започнаха през юли, с цел да се възползват от близкото тогава разстояние сред Земята и Марс.

"Амал " слага ОАЕ в лигата на първите пет галактически организации в света, осъществили сполучливо задачи до Марс. Това е първата галактическа задача за страната и е мотив за голяма горделивост за богатата на нефт страна, насочила се към галактически проучвания.

Престолонаследникът шейх Мохамед би Зайед сподели: "Поздравления за управлението и народа на ОАЕ за неописуемата наслада от идването на Марс ".

Около 60 на 100 от всички задачи до Марс са завършили несполучливо, като доказателство засложността в междупланетарното пътешестване и компликациите пред навлизане през тънката атмосфера на Марс.

За ОАЕ това е първа задача отвън орбитата на Земята. Месеци наред пътуването на галактическия уред се следеше от държавните медии с голям възторг. Знакови обекти в страната като най-високата кула на света Бурж Халифа бе осветена в алено в очакване на достигането на "Амал " до Червената планета. Билбордове с изображения на сондата са ситуирани по автомагистралите. Отбелязването на петдесетата годишнина от основаването на страната също притегли внимание към задачата.

Успехът на задачата е голям тласък за галактическите упоритости на ОАЕ. Първият астронавт на страната излетя в космоса през 2019 година на задача на борда на Международната галактическа станция.

"Тази задача не е единствено за постигане до Марс. Марс е единствено средство към доста по-голяма цел ", сподели Омран Шараф.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР