Кощунство, абсолютно нарушение на Двустранния протокол между България и РСМ,

...
Кощунство, абсолютно нарушение на Двустранния протокол между България и РСМ,
Коментари Харесай

Проф. Павлов: Македония канонизира български възрожденец като свой, това е кощунство

Кощунство, безусловно нарушаване на Двустранния протокол сред България и РСМ, и невиждано заграбване на история.

Така проф. доктор Пламен Павлов, учител в Историческия факултет на Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий “, разяснява новината, че Македонската православна черква канонизира като македонец огромния български възрожденец Кирил Пейчинович. В известието за акта на Църквата Пейчинович е показан като " македонски просветник ".
Проф. Павлов.
" Македонската православна черква от дълго време обмисля канонизирането на Пейчинович. Това не е нещо извънредно. РСМ по същия метод се отнася към Гоце Делчев, към Даме Груев, към Цар Самуил, и цяла плеяда наши общи национални герои. В случая с Кирил Пейчинович, а и с Йоаким Кърчовски - защото те и за него се приготвят да канонизират - с тези наши ранни възрожденци се случва безусловно същото пренебрежение към историята, клонящо към чисто безсрамие. Тези хора имат българско съзнание - Кирил Пейчинович споделя, че “пише на неговия благ и простейши болгарски език ” - той на всички места се явява като българин, и би било неуместно да се твърди нещо друго ", възмути се проф. Павлов.

Той даде образец с експедиция на историка проф. Николай Овчаров в Македония, който намира и още спомагателни доказателства за българското съзнание на Кирил Пейчинович и неговите почитатели.

Канонизирането на Пейчинович през днешния ден е чиста кражба на история, безапелационен е професорът: " Става дума за нещо, което е извънредно неприятно: то е кражба на история, то е кощунствено отношение към самите персони, които са обект на канонизация ".

Тук голяма виновност има и Българската Православна Църква, счита историкът. " Вината на нашата Църква е голяма. БПЦ е призовавана и от мен, и от други хора, да канонизира сходни персони. За страдание, братя Миладинови също ще бъдат канонизирани от Македонската черква - нека да съм неприятен оракул, само че няма да се изненадам, в случай че в Северна Македония се пристъпи към канонизация и на двамата братя - мъченици. Очевидно няма никакви спънки в това кощунствено, безобразно отношение към историята ни ", разяснява проф. Павлов.

Това е неоправдателен акт! Когато става дума за християнски полезности, не споделя ли тъкмо християнството " Не кради " и " Не неистини ", пита историкът. " Това са съществени Божи заповеди. Навремето в техни учебници за духовното обучение по същия метод отстраниха думата " български ", и го замениха с " македонски ". Трябва да се постави завършек на това нещо, на това безобразно отношение към паметта на тези хора. Интересно Кирил Пейчинович по какъв начин би се почувствал, в случай че някой му каже, че не е българин; само че и даже че е антибългарин ", попита професорът. И окачестви дейностите на Македонската черква като нарушаване на двустранното съглашение сред България и РСМ.

Трябва да има реакция от страна на БПЦ, и от страна на българската интелигенция, счита проф. Павлов. " Това е нарушаване и на Договора за добросъседство и другарство - без значение от всички лицемерни уверения от Скопие; и към техните отговорности и поети задължения към Европейски Съюз. Ние виждаме по какъв начин тази антибългарска реторика след отпадането на ветото на България над РСМ вместо да отслабва, стартира да става все по-силна ", разяснява историкът./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР