Корупцията остава основното средство за руска намеса в България и

...
Корупцията остава основното средство за руска намеса в България и
Коментари Харесай

Денков пред ФТ: Корупцията остава основното средство за руска намеса в България

Корупцията остава главното средство за съветска интервенция в България и способства за разпадането на ръководещата коалиция, написа вестник " Файненшъл Таймс " като цитира Николай Денков.

Публикацията, излязла броени часове преди Денков да съобщи премиерския пост на служебния министър председател Димитър Главчев, обобщава разногласията във връзка с газопровода " Турски поток " и ролята на Делян Пеевски в досегашното ръководство.

Денков посочи надълбоко вкоренените връзки сред корупцията и съветското въздействие, като им приписа разпадането на ръководещата коалиция. Забележките на Денков подчертаха битката на неговия кабинет да изкорени корупцията, като в същото време се бори с намесата на Москва в българската политика.

Статията във " Файненшъл таймс " се стопира на опасенията на Денков по отношение на промените в правораздаването, които съгласно него са ускорили разпадането на ръководещата коалиция и са наложили провеждането на шестите предварителни парламентарни избори. Като образци за корупционни практики, които изискват следствие, Денков уточни планове като газопровода " Турски поток ", от който съгласно него се възползва " Газпром ".

В публикацията се показват аргументите за решението на експремиера Бойко Борисов да свика предварителни избори, в това число различията с съдружните сътрудници по отношение на промените в антикорупционните организации и службите за сигурност. Партията на Борисов, ГЕРБ, влезе в конфликт с сътрудниците си " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) във връзка с надълбоко заложените промени в службите за сигурност на България и овластяването на прокурорите за ефикасна битка с корупцията

Значителна част от публикацията е отдадена на българския олигарх Делян Пеевски, на който са наложени интернационалните наказания поради хипотетичното му присъединяване в корупция. Денков изрази угриженост по отношение на въздействието на Пеевски в ГЕРБ, като твърди, че той господства в съдружните полемики и попречва антикорупционните ограничения.

В отговор на обвиняванията на Денков партията на Пеевски, Движение за права и свободи, изрично отхвърли да прокарва съветски ползи и отхвърли изказванията за корупция като неоснователни. Статията подчертава върху подробното опровергаване на Движение за права и свободи на обвиняванията на Денков, като акцентира уговорката на Пеевски към евроатлантическата интеграция и го показва като съперник на Русия.

ГЕРБ се дистанцира от въздействието на Пеевски, като съобщи своята самостоятелност при вземането на решения и посочи, че Пеевски не е взел участие в съдружните договаряния. Статията приключва с контрастни гледни точки за ролята на Пеевски в българската политика, като акцентира сложността на политическия пейзаж в страната, написа БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР