Корупцията често може да се превърне във въпрос на живот

...
Корупцията често може да се превърне във въпрос на живот
Коментари Харесай

Лаура Кьовеши: България трябва да избере добър главен прокурор – мъж или жена

Корупцията постоянно може да се трансформира във въпрос на живот и гибел
„ В България би трябвало да намерите добър основен прокурор – мъж или жена. За страдание разбрах, че концепцията за жена - основен прокурор е нещо невероятно. Може и да бъркам, оповергайте ме “, съобщи европейският основен прокурор Лаура Кьовеши на форума „ Антикорупция, демократична резистентност и икономическа сигурност " в София.

По думите ѝ би трябвало да се изясни на обществото по какъв начин корупцията оказва въздействие върху живота им. „ Трябва да запретнем ръкави, да се захванем крепко за работа, да спечелим сърцата и разсъдъка на хората, те би трябвало да знаят, че справедливостта е нещо, което могат да усетят. “ По думите ѝ битката с коруцията изисква предварителна защита и наказания. Трудноста основава и дезинформацията, която по прави по-трудно определяното на вярно и погрешно. 

Европейският основен прокурор подчертава, че битката с корупцията е обвързвана с това да се убедят жителите по какъв начин корупцията оказва въздействие на техния живот. Кьовеши даде образец с Румъния, където през 2015 година в нощния клуб „ Колектив “ в Букурещ при пожар починаха 65 индивида, а стотици – ранени. „ Тогава бях прокурор. Частна компания дава подкупи, с цел да получи нужните разрешителни. Започват да вършат концерти в постройка, която не дава отговор на условия. До деня, в който избухва пожара. Започва следствие на корупция, само че стартира и друго дело. Трбява ранените да се закарат в болница, която да се погрижи за техните тежки рани. Оказва, че шефовете на единствената болница са купили съоръжение на повишена цена, с цел да се облагодетелстват. Оказва се, че всичко е докарано в лечебното заведение, само че в никакъв случай не е работило. Затова 7 индивида починаха “, съобщи Кьовеши. Тя добави, че не всякога корупцията е свъзана с финансови злоупотреби:

„ Често пъти корупцията може да се трансформира във въпрос на живот и гибел “. Понякога имам дежавю като слушам – „ Борбата с корупцията е добра на доктрина, само че проблематична на процедура. Особено по време на избори “, съобщи тя.

Според нея в действителността корупцията продължава да бъде толерирана в огромна степен на всички места, и няма страна, която да е защитена.

Тя беше безапелационна, че изказванията за високи равнища на корупция в България и Румъния не значи, че останалите „ страни - членки  са чисти “ „ Няма да пренахнем корупцията единствено с напъните на прокурори. Трябва да учим хората. Цялото общество би трябвало да бъде забъркано в този развой. Важно е кой е водачът, само че обществото е това, което се бори. Мисля, че казусът е, че хората не усещат корупцията. Мислят, че те не ги визира, само че не е по този начин “, разяснява още Кьовеши.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР