Корпорацията Amazon планира през следващите месеци да наеме 55 хил.

...
Коментари Харесай

Amazon наема 55 хил. висококвалифицирани специалисти

Корпорацията Amazon възнамерява през идващите месеци да наеме 55 хиляди души в целия свят. Позициите са в сферите на роботиката, проучванията и инженерството. Това разкри изпълнителният шеф на компанията Анди Джаси в изявление пред Reuters. Amazon е шеф на към 275 хиляди души в международен проект, а новонаетите чиновници ще допринесат за разгръщане на личния състав с 20%. Решението идва на фона на дефицит на квалифицирана работна ръка на пазара на труда - проблем, с който се сблъскват доста компании в Съединени американски щати и Англия.

Броят на плануваните нови работни места в Amazon се равнява на към една трета от чиновниците на Гугъл към 30 юни и почти общия брой на всички работещи във Фейсбук.

В първата си медийна изява откакто наследи Джеф Безос на поста основен изпълнителен шеф през юли, Джаси разкри, че компанията се нуждае от повече работна мощ, с цел да отговори на високото търсенето в търговията на дребно, облачните услуги и рекламната активност. Голяма част работните места евентуално са свързани с програмата Project Kuiper за изстрелване на спътници в орбита за разширение на достъпа до широколентови мрежи, считат от BBC. Позициите, които Amazon предлага на пазара, са значително нови, а не такива, които са били освободени, твърди компанията, която е вторият максимален частен шеф в Съединени американски щати.

Началото на годишния панаир на специалностите на Amazon е планувано за 15 септември, по тази причина Джаси счита, че точно в този момент е верният миг да стартира процеса по наемане. Той уточни, че доста специалности са били трансформирани от пандемията, а огромна част от хората обмислят прекачване към нови и по-различни работни места, като се базира на изследване на PwC, съгласно което 65% от работещите в Съединени американски щати търсят кариерна смяна. Джаси дефинира събитието на Amazon като " навреме и потребно ". Кариерният панаир ще бъде световен, като предходната година в него са се присъединили над 22 000 души от Индия, както и от други места отвън Съединени американски щати.

През април Amazon оглави класацията на LinkedIn за най-хубаво място за кариерно развиване в Съединени американски щати за 2021 година Компанията обаче беше обект на напън и засилено внимание от страна на синдикати като International Brotherhood of Teamsters, които призоваваха тя да бъде разследвана от Федералната комисия по търговията за нелоялни търговски практики. По-рано през годината пък се състоя несполучлив опит на чиновници в Алабама да извадят на показ дейностите на склада на Amazon и нападателната му позиция против синдикалното придвижване. В резултат на тази борба някогашният изпълнителен шеф Джеф Безос призна, че Amazon се нуждае от по-добра визия за чиновниците си.
Разрастване по време на рецесията
В изискванията на възстановяваща се американска стопанска система и свиващ се пазар на труда някои компании изпитват усложнения да запълнят свободните работни места и да балансират сред работа от офиса и от отдалеченост. Amazon, която в началото поддържаше просвета, фокусирана върху работата на място, след това направи крачка обратно и предложи на чиновниците си да прекарват едвам три дни седмично в офиса от следващата година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР