Коронавирусната пандемия не попречи на българските туристи да посещават град

...
Коронавирусната пандемия не попречи на българските туристи да посещават град
Коментари Харесай

Турски вестник: Българи завладяха пазарите в Одрин

Коронавирусната пандемия не попречи на българските туристи да посещават град Одрин в северозападна Турция. Той е обичано място за посетителите от прилежащите страни, написа Dailysabah, представен от economic.bg.

Българите всекидневно се насочват към границата, с цел да задоволят доста от своите потребителски потребности и да се възползват от конкурентните цени и висококачествените артикули на Турция.

Тенденцията се форсира изключително от септември, когато България подвигна карантина за жители, идващи от Турция.

„ Бизнесът върви добре, популярност Богу “, сподели Салих Мизрак.

Търговецът от седмичния затрупан пазар, предлагащ необятна гама от артикули, в това число текстил и кухненски артикули сподели, че българските клиенти оживяват града, изключително през последния месец.

Големите тълпи на пазарите в Одрин се виждат най-много в петък и уикенда, когато нормално идват български туристи.

Една от главните аргументи за тази вълна от гости е неустойчивостта на обменните курсове, довела до внезапното намаляване на турската лира, което прави турските артикули доста по-достъпни.

Говори се, че посетителите от България купуват толкоз артикули, колкото могат да носят и не престават да посещават града макар повишаването на случаите на ковид и в двете страни.

„ Търговците са удовлетворени и те (туристите) пазарят на нашия пазар със успокоение. Те идват, тъй като намират всичко на ниска цена, от А до Я, на нашия пазар “, сподели Мъзрак.

Гюлшен Донмез, която живее в Кърджали споделя, че конкурентните цени са това, което ги кара да идват в града всяка седмица.

„ Дойдох от България да пазаря, тъй като цените са доста налични. Можем да получим това, което желаеме “, означи Донмез.

Днес турската частна телевизия НТВ написа, че псетителите от България са провокирали скок с над 80 % на продажбите на аспирин в аптеките в Одрин. Спрямо същия интервал на предходната година аптеките в окръга, ситуиран край границата с България, регистрират растеж от 84 на 100 на продажбите на медикамента през последните три месеца.

Тя цитира и положителното качество на продуктите. „ Има разлика в качеството сред това, което купуваме тук и това, което купуваме в България. По думите ѝ турците обръщат огромно внимание на клиентите и се държат добре.

Донмез споделя, че харчи до 2000 TL (235 долара) всякога, когато пристигна. „ Дрехи, кухненски консумативи, купуваме всичко от тук. В България сигурно не се интересуват от клиента. “

Друг клиент Йълдъз Аяз споделя, че харчи до 3000 TL по време на всяко свое извършване на покупки. „ Продуктите тук са доста положителни и цената е евтина. Има огромна разлика сред България и тук “, означи Аяз. Идваме всяка седмица. Освен това отношението на локалните търговци ни радва доста. “

Хигиенните ограничения като защитна мярка против ковид на пазара се ползват на най-високо равнище, сподели Бюлент Рейсоглу, президент на кооперацията на търговците Ulus Pazar.

„ Има тълпи на пазарите заради огромното търсене на българските жители. Следователно търговията в Одрин се активизира. Освен това, заради експлоадирането на ковид, се подхващат интензивни ограничения от губернаторството на Одрин, кметството и провинциалната дирекция по опазване на здравето, с цел да се запазят тълпите в сигурност “, означи Рейсоглу.

Кооперацията прави постоянни известия на български език, с цел да подсети на хората да следват ограниченията, открити като отбрана против ковид. „ Ние сътворяваме здравословна среда. Казваме първо ограничения и здраве, а по-късно извършване на покупки. “

Бахри Динар, ръководителят на Асоциацията за поощряване на туризма в Одрин сподели, че българските и локалните туристи, които идват по време на пандемията, съблюдават разпоредбите и носят маски, поддържат обществена отдалеченост и хигиена.

„ След 1 септември вратите бяха отворени още веднъж и можем да кажем, че нашите български посетители се завръщат “, сподели Динар.

Властите в града правят строги инспекции, сподели той.

„ Хората на пазарите са привикнали с това. Те постоянно са с маски. А идващите в нашите магазини непрекъснато дезинфекцират ръцете си. И двете страни съблюдават разпоредбите. И до момента в който съблюдаваме разпоредбите, всичко е наред “, приключи Динар.

Според Одринската търговско-промишлена камара градът е посрещнал към 2.74 милиона гръцки и български туристи единствено през 2019 година Смята се, че българите и гърците, които също са чести гости в града, са похарчили повече от 270 милиона евро (320 милиона долара) през 2019 година по време на своите пазарувания.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР