Коронавирусът тласна Германия в историческа рецесия, съобщават АФП и Блумбърг.БВП

...
Коронавирусът тласна Германия в историческа рецесия, съобщават АФП и Блумбърг.БВП
Коментари Харесай

Коронавирусът тласна Германия в историческа рецесия

Коронавирусът тласна Германия в историческа криза, оповестяват Агенция Франс Прес и " Блумбърг ".

Брутният вътрешен продукт на Германия се сви с 2,2% през първото тримесечие на 2020 година, сочат формалните данни на статистическата работа Destatis. Епидемията от ковид тласна най-голямата стопанска система в Европа в криза.

Спадът на тримесечна база е " най-неблагоприятният от финансовата рецесия " през 2009 година

Агенцията ревизира данните за Брутният вътрешен продукт за последната четвърт на 2019 година от 0% напредък до спад от 0,1%, което значи, че Германия регистрира две поредни тримесечия на стесняване - техническата формулировка е криза.

Миналия месец икономическият министър Петер Алтмайер предизвести, че страната е изправена пред " най-тежката криза " от Втората международна война.

Като доста други европейски страни Германия затвори фабриките, магазините и заведенията за хранене, което принуди доста служащи да останат по домовете си от средата на март.

Ограничените интернационалните пътувания и засегнатата интернационална търговия не пожалиха и износа на Германия.

През второто тримесечие се чака още по-голям спад на Брутният вътрешен продукт на Германия, само че по-късно прогнозата е да се върне на пътя на растежа. Някои специалисти предвиждат, че немската стопанска система може да се свие с към 10% сред април и юни.

Германското държавно управление към този момент активизира 1,2 трилиона евро за подкрепяне на бизнеса.

Повече от 370 000 души изгубиха работата единствено през април.

Германия обаче не регистрира толкоз огромен стопански спад като други европейски страни. През първото тримесечие Франция, Испания и Италия записаха стесняване от към 5%. Това обаче най-вече се дължи на обстоятелството, че Германия наложи ограничаващите ограничения по-късно. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР