Коронавирусът роди 50 нови мултимилионери през 2020 г., изчислява списание

...
Коронавирусът роди 50 нови мултимилионери през 2020 г., изчислява списание
Коментари Харесай

Ковид победителите: 50 мултимилионери през 2020

Коронавирусът роди 50 нови мултимилионери през 2020 година, пресмята списание Forbes. Бизнесмените, които завоюваха от пандемията, са от здравния бранш, написа Dnes.bg, цитирайки DarikNews. Сред тях са изпълнителните шефове на компаниите, основали първите сполучливи ваксини – Угур Шахин, изпълнителен шеф на немската компания BioNTech, и Стефан Бансел, началник на Moderna.

" Не става въпрос единствено за ваксини - фирмите, разработващи лекуване с антитела и медикаменти, които да оказват помощ на лекарите да се борят с вируса, също са се възползвали от лудостта на пазара ", отбелязва списанието.

Германският доктор от турски генезис Угур Шахин, на практика незнаен при започване на годината, сътвори BioNTech през 2008 година със брачната половинка си Йозлем Тюреси. От януари акциите на компанията са нарастнали със 160% с помощта на имунизацията, създадена взаимно с Pfizer. Сега компанията коства 4,2 милиарда $, а съоснователят - повдигнат като нов милиардер от Forbes - има към 17% от акциите.

Главният изпълнителен шеф на Moderna Стефан Бансел има към 6% от американската биотехнологична компания, която също е създала ваксина против Covid-19. Бансел стана мултимилионер през март, откакто продаде повече от милион от акциите си (преди това той притежаваше 9% от компанията), чиято стойност се е нараснала с повече от 550% от началото на годината. Сега, съгласно Forbes, французинът " коства " 4,1 милиарда $.

В топ 3 е и Юан Липинг, който има 24% от главния производител на ваксини в Китай: Shenzhen Kangtai Biological Products. Kangtai - китайският производител на имунизацията, създадена от AstraZeneca и Оксфордския университет, записва скок с 90% на акциите си от началото на 2020 година, като чистата стойност на Юан Липинг е 4,1 милиарда $.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР