Коронавирусът Ковид-19 се разпространява във все повече страни по света

...
Коронавирусът Ковид-19 се разпространява във все повече страни по света
Коментари Харесай

Mитове за коронавируса в интернет


Коронавирусът Ковид-19 се популяризира във от ден на ден страни по света и понастоящем няма известно лекарство за него. В същото време в обществените мрежи се популяризират голям брой препоръки за противопоставяне на заболяването, които варират от безполезни, до напряко рискови.

Една от най-често срещаните рекомендации е използването на чесън. Според Световната здравна организация, въпреки чесънът да е здравословна храна и да има известни антимикробни свойства, няма никакви доказателства, че той е ефикасен против ковид.

На пръв взор чесънът не може и да навреди. В Китай обаче жена постъпи в болница, поради изгаряне на гърлото, откакто употребява 1,5 кг. недопечен чесън, с цел да се отбрани от вируса.

По принцип потреблението на плодове и зеленчуци и пиенето на вода са потребни за здравето, само че не са средства против ковид.

Друго предложение в обществените мрежи са питателните добавки, като минерални соли. Една от тях, обаче се отличи през последните седмици, откакто ѝ беше лепнато свойството да „ изтрива коронавируса”. Това е „ Чудодейната минерална добавка” (ММS).

По данни на Федералната организация по храните и медикаментите в Съединени американски щати, въпросната хранителка добавка съдържа избелващия сътрудник хлорен диоксид, който е рисков за здравето.

След като управляващите в доста страни предложиха, като съществена мярка против разпространяването на ковид, миенето на ръцете, в обществените мрежи се появиха препоръки за домашно подготвяне на сапуни и препарати.

Те са изключително известни в Италия, където в магазините към този момент има дефицит на средства за стерилизация на ръцете.

Само че най-разпространяваната рецепта не е подобаващата за приложимост върху човешка кожа, макар че става за разчистване на мебели.

Друг съвет е обвързван с използването на алкохол. Само че даже водката съдържа 40%, а за дезинфектант за миене на ръце са нужни най-малко 60%.

Пиенето на алкохол също няма резултат върху ковид или какъвто и да е различен вирус.

В обществените мрежи предлагат обаче пиенето на колоидно сребро. Привържениците на този способ настояват, че той може да лекува всички типове здравословни проблеми, работи като антисептик и оказва помощ на имунната система.

В дребни количества среброто има известни антисептични свойства и е антиоксидант, макар че не може да излекува зараза с ковид. В по-големи количества обаче металът може да аргументи съществени проблеми, в това число увреждане на бъбреците, гърчове и аргирия - положение, което кара кожата да посинее.

Популярен съвет в обществените мрежи е и пиенето на вода на всеки 15 минути. Той се популяризира най-много в арабските страни, където алкохолът е неразрешен. Но няма никакви доказателства, че честият банкет на вода оказва помощ.

Наистина е значимо тялото да е добре хидратирано, изключително при по-висока температура, която е един от признаците на Ковид-19. Но единствено по себе си пиенето на вода няма да увеличи имунитета или да предотврати инфекцията.

Особено рисков е различен съвет – пиенето на гореща вода или взимането на парещ душ. Наистина коронавирусите не устоят дълго на температури над 40 градуса по Целзий. Същото обаче важи и за човешките кафези. Твърде горещи течности могат да изгорят гърлото. А нескончаем парещ душ може да повлияe върху съдовото налягане и да сътвори сериозен здравен риск за хората със сърдечносъдови проблеми.

/vesti.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР