Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако

...
Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако
Коментари Харесай

"Съседско предизвикателство": Доброволци помагат на най-уязвимите на коронавируса

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

С увеличението на броя на инфектираните от новия ковид, който излага хората от третата възраст на нараснал риск, жители на немскоезични страни стартират непринудено да им оферират помощта си, споделя ДПА.

Под хаштага # #NachbarschaftsChallenge (съседско предизвикателство) голям брой хора пускат в обществените мрежи фотоси на ръчно направени табели в жилищните си блокове, с които показват подготвеност да оказват помощ.

" Ако сте на възраст над 65 години, страдате от имунно заболяване или имате слаба имунна система, мога да ви оказа помощ да останете здрави ", написа австрийският преподавател Клаус, който е подготвен да пазари, да пуска писма и да извършва други задания. " Можете да оставите записка на вратата ми или в пощенската ми кутия или да ме посетите ", прибавя той.

Политическата активистка в обществени медии Фредерика Феркова от Виена е основала тази самодейност, откакто научила за една жена, която не може да напуща дома си, тъй като невръстната й дъщеричка страда от заболяване, което я слага под висок риск от заразяване с ковид.

" Въпросът беше по какъв начин човек може да провежда помощ допустимо най-бързо ", сподели Феркова.

Изолираната майка, която е въодушевила Феркова, е виенската политоложка Наташа Щробъл.

" Започваме да страдаме от изолацията в затворено помещение ", сподели тя и добави, че се радва, че от ден на ден хора се пробват да оказват помощ на съседите си. " Трябва да превключим от боязън и суматоха към взаимност ", сподели тя.

Щробъл се пробва да разшири самодейността и предлага в " Туитър " хората просто да си поговорят със свои съседи, които се усещат самотни или изолирани.

Кметството на Виена отвори гореща линия за свързване на предлагащи помощ жители с такива, които се нуждаят от нея.

Тази акция в обществените медии намира поддръжка и в Германия, където също стартира пропаганда за взаимност със съседите.

" Важно е да се грижим за хората от третата възраст и други нуждаещи се ", сподели Ойген Бриш, началник на Германската фондация за отбрана на пациенти.

Гражданите могат освен да пазарят за други хора, а и да вървят да взимат техни лекарски предписания или медикаменти. " Това са значими прояви на състрадателност ", сподели той. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (410)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР