Корнелия Нинова няма да бъде кандидат-премиерът на БСП, каза самата

...
Корнелия Нинова няма да бъде кандидат-премиерът на БСП, каза самата
Коментари Харесай

Нинова получи да от пленума за лидерска среща за мандата, няма да бъде кандидат-премиерът

Корнелия Нинова няма да бъде кандидат-премиерът на Българска социалистическа партия, сподели самата тя пред медиите, откакто получи позволение от Националния съвет да договаря за държавно управление с третия мандат. 

Пленумът поддържа желанието й да провежда лидерска среща с всички парламентарни партии, с цел да решат какво ще вършат с мандата, научи Dir.bg от участници в съвещанието. Това е станало доста небрежно, без разногласия и единствено за няколко минути.

Соцлидерката е подчертала, че името на премиера, който вероятно Българска социалистическа партия ще номинира, ще бъде последният въпрос, който ще се подложи на разискване. После посочи на брифинг, че концепцията е, в случай че се стигне до номиниране, личността да бъде равноотдалечена от всички.

Нинова съобщила на пленума, че още през днешния ден изпраща поканите до политическите водачи на останалите обединения в Народно събрание. 

Коментира още, че откакто в четвъртък се чуе с всеки от водачите, ще посочи дали ще организира двустранна среща с всеки поотделно, или една обща лидерска с всички.

Така се оказва, че водачът на Българска социалистическа партия ще договаря за кабинет с ГЕРБ и Движение за права и свободи, за което конгрес на партията към този момент се е произнасял, че с тези партии социалистите няма да ръководят. Соцлидерката обаче не разяснява този проблем, а на заложения въпрос по какъв начин ще съчетае решението на Българска социалистическа партия " Никога с ГЕРБ ", избра да го заобиколи с аргумента, че партийното решение третирало единствено първия и втория мандат.

И сама го цитира: " ашето решение беше не поддържаме държавно управление с мандат на ГЕРБ, на Движение за права и свободи и на " Възраждане ". И не сме се отметнали ". Сега мандатът бил към този момент в ръцете на Българска социалистическа партия, уточни тя, и нещата били разнообразни.

" Колективният орган на партията е споделил " разговаряйте с всички ", заключи Нинова, опирайки се на решението на пленума.

" Не можем да се ангажираме да кажем в кой ден ще върнем мандата, само че няма да се бавим ", даде обещание още председателката на Българска социалистическа партия.

Преди съвещанието в " Позитано " 20 прозвучаха рецензии към Нинова откъм вътрешнопартийната съпротива, че председателката на Българска социалистическа партия употребява за пиар мандата, получен от президента.

" Този мандат не е за сформиране на държавно управление, този мандат е чисто за вътрешнопартийна приложимост, с който госпожа Нинова би трябвало да стабилизира разтърсените си позиции преди конгреса ", разяснява Кирил Добрев, който соцръководството се опита да изключи от партията, само че съдът го възвърне.

" Или в случай че би трябвало да разясня всичко в подтекста на днешните вести, ще кажа: " Нинова отново желае мандата, с цел да направи отново държавно управление, което държавно управление отново няма да изнася оръжие за Украйна ", сподели още Добрев.

 Снимка: БТА

Според другия изключен от Нинова и след това възобновен от съда - Калоян Паргов, въпреки всичко би трябвало да бъдат положени старания за сформиране на държавно управление, без значение, че възможностите тези старания да се увенчаят с триумф не са огромни. Той предвижда предварителни избори през март или април, с което показва, че също няма особена увереност за сполучлив мандат.

 Снимка: БТА

Наследникът му отпред на столичната организация на социалистите - Иван Таков, разяснява: " Нека първо да чуем какво управлението на партията ще ни предложи, само че, в случай че няма вид мандатът да се извърши, би трябвало да се върне ".

Според Таков това предложение за среща с всички ръководители на парламентарно показани партии е рационално, с цел да е ясно през цялото време има ли късмет или няма късмет.

В момента Националният съвет разисква тематиките на идния конгрес на 11 и 12 февруари. Върви полемика по програмата на форума, както и по измененията в устава, които управлението предлага.

Една от тях е отпадането на условието народен представител да не може да съвместява два поста - да бъде по едно и също време и в Народното събрание, и да е ръководител на партийна организация.

Досега сливането на постове беше неразрешено от партийния правилник.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР