Корнелия Нинова и сивият кардинал в държавните дружества Калоян Методиев

...
Корнелия Нинова и сивият кардинал в държавните дружества Калоян Методиев
Коментари Харесай

Държава се тресе! Корнелия бетонира свои хора в държавни предприятия, замазва нарушения

Корнелия Нинова и сивият кардинал в държавните сдружения Калоян Методиев пускат състезания на пожар в опит да бетонират хората си в основните държавни предприятия, като с това вържат ръцете на служебното държавно управление. Това научи ПИК от чудесно осведомени източници в Министерството на стопанската система.

Става въпрос за същите тези държавни сдружения, чиито бордове са определени след осъществяване на конкурс. Сега, в несъгласие със Закона за обществените предприятия, същите тези назначени с конкурс ръководители, се сменят с „наши хора“ за осъществяване на поръчки.

На 27.06.2022 година в уеб страницата на Министерство на стопанската система и промишлеността са оповестени Публични предложения за набиране на членове на Съвета на шефовете на „ Държавна консолидационна компания “, „ Национална компания индустриални зони“ ЕАД и БЪЛГАРСКА АГЕНЦИЯ ЗА ЕКСПОРТНО ЗАСТРАХОВАНЕ ” ЕАД, (БАЕЗ) ГР. СОФИЯ. Информацията за състезанието на БАЕЗ ЕАД е качена на уеб страницата на министерството след работно време.

В края на март месец бяха назначени новите Съвети на шефовете на държавните сдружения под опеката на Министерството на стопанската система и промишлеността в прорез със Закона за обществените предприятия и правилника към него. Същите бяха назначени единствено и само с протоколни решения на Министъра на стопанската система и промишлеността, макар условието на закона да има извършен конкурс, като усещане вършат и самите протоколи за промяната те не са на бланка – на Министерството и явно са писани на коляно в тъмни стаички отвън него.

Интересно в тази ситуация е, че претендентите на Нинова, участващи в органите на ръководство и надзор,дори нямат нищо общо с партията й – те са външни за Българска социалистическа партия хора, доближени на нея и на сивия кардинал от Министерството – Калоян Методиев.

Методиев, който се трансформира в новия любим на Нинова, изпържи секретарят на Нинова в Министерството на стопанската система Йордан Татарски. Методиев сезирал прокуратурата, ДАНС и всички други вероятни органи за безобразното държание на Татарски в министерството. Методиев упорствал пред Нинова доскорошното й протеже да бъде изгонено от ведомството. Както в действителност се случи преди месец.

Сега новата тактика на Нинова и Методиев била активността и ръководството държавните сдружения да става настрана от членовете на Българска социалистическа партия и без тяхното познание. Интересно за какво това се крие даже от самите доближени на Нинова социалисти. Явно Калоян Методиев се употребява с надалеч по-голямо доверие от Изпълнителното бюро и доближените съпартийци.

И тъй като назначенията в тези бордове са в несъгласие със Закона за обществените предприятия и условията на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, в опит да замажат закононаруенията си, в 12 без 5 Калоян Методиев и Корнелия Нинова бързат да си окопаят хората в държавните сдружения преди идването на служебното държавно управление и последващо постоянно такова.

Вчера ръководителката на Българска социалистическа партия не съумя да откри време за консултациите при президента Радев, само че съумя да пусне състезания за основните си държавни сдружения с рекорден, 3-дневен период за подаване на документи от 27.06. до 30.06.2022 година

Действащият сега шеф на „ Национална компания индустриални зони “ е небеизвестният Петко Николов – безконечният началник на Комисията за защита на конкуренцията при държавните управления на Национална движение „Симеон Втори" и ГЕРБ, който по-късно беше назначен за началник на Патентното ведомство. С каква тъкмо експертиза въпросният доближен на Нинова и Калоян Методиев ръководи индустриалните паркове и притегля задгранични и локални вложители – остава неразбираемо.

В Приложение № 3 към актуалната обществена покана за избор на членове на Съвета на шефовете на НКИЗ ЕАД има информацията за настоящото положение на предприятието, неговата тактика и цели. Прави усещане, че информацията вътре е остаряла – към този момент не съществува дъщерното на НКИЗ ЕАД сдружение – „ Индустриална зона Видин “ ЕАД, което е заличено все още. Както се схваща от гореизложеното, бързането е огромно, за сметка на професионализма, положителните нрави и нормативните разпореждания.

Може да се допусна, че в бюджета, който следва да бъда обновен, макар всичките настоящи рецесии и цени, са планувани средства за държавните сдружения, които хората на Нинова следва да продължат да усвояват даже откакто тя към този момент не е на власт. Целта е да вържат ръцете на едно бъдещо служебно държавно управление, както и постоянно такова, които да бъдат безсилни пред към този момент бетонираните с състезания Бордове на дясната ръка на Нинова Калоян Методиев.

Въпреки изключително бързите дейности на министъра в оставка Нинова, същата следва да знае, че в прокуратурата на Република България към този момент е разполагаем сигнал за всичките 240 назначения в бордовете на държавни сдружения в нарушаване на Закона за обществените предприятия. Всъщност задачата на тези противозаконни назначения е скрита приватизация на държавните сдружения. А някои специалисти към този момент правят оценка вредите за страната и съгласно тях те се чака да бъдат 3 или 4 пъти по тежки от кражбата „КТБ“.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР