Коригират хартиения вотНяма яснота колко ще се устройстватаНов опит за

...
Коригират хартиения вотНяма яснота колко ще се устройстватаНов опит за
Коментари Харесай

Нов опит за манипулация на вота с машините

Коригират хартиения избор
Няма изясненост какъв брой ще се устройствата

Нов опит за операция на резултатите от вота, който следва на 29 октомври, се прави с метода, по който ще се броят хартиените бюлетини и тези от машините. Това разясниха пред “Труд news ” адвокати и специалисти, откакто през днешния ден ЦИК разгласи, че гласовете от локалните избори този път ще се сумират в общинските изборни комисии.

Росица Матева, представител на Централната изборна комисия, сподели че този път членовете на секционните изборни комисии няма да събират нито едно число както от хартиените бюлетини, по този начин и от машинните бюлетини. Това ще става в изчислителните пунктове към Общинските изборни комисии. Първо ще се броят хартиените бюлетини, а по-късно късовете с вота от машините. Данните ще се записват в протоколите, които се изпращат на ОИК.

Според експерти обаче, по този начин се отваря още една врата, през която може да се има гласене на вота през машините, тъй като сумирането ще остане в графата “тъмни процеси ”, както повече неща, свързани с машините. Ако има несъответствия, може да се реши да се даде превес на вота от машините, дадоха образец те.

И все още не е ясно какъв брой ще са машините за изборите, защото още не е завършила работата по двете публични поръчки и ЦИК няма подписан контракт.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР