Корейски и китайски компании за производство на магнити, включително доставчик

...
Корейски и китайски компании за производство на магнити, включително доставчик
Коментари Харесай

Виетнам – скритият претендент за короната на пазара на редкоземни метали

Корейски и китайски компании за произвеждане на магнити, в това число снабдител на Apple, ще открият свои заводи във Виетнам, сочат документи и свидетелства на хора, осведомени с проектите им, на фона на устрема за диверсифициране на веригите за доставки от Китай и отбрана от напрежението сред Пекин и Вашингтон.

Южнокорейската Star Group Industrial (SGI) и китайската Baotou INST Magnetic се причисляват към компании от доста разнообразни браншове като електрониката и автомобилостроенето, които местят монтажните си линии на фона на възходящите търговски ограничавания, като една от аргументите за тази наклонност е желанието на техните клиенти.

Китай има преобладаващо състояние в производството на магнити и редкоземни метали, от които те се създават, напомня Reuters, а магнитите са от главно значение за производството на артикули като електрически транспортни средства, вятърни турбини, оръжия и смарт телефони, което прави бранша стратегически значим. А напъните за оборване на водещата му позиция са лимитирани.

Съседен Виетнам обаче разполага с неизползвани залежи на редкоземни метали, които отстъпват единствено на тези в Китай, както и със зараждаща се преработвателна индустрия, което дава на страната капацитет да бъде доста по-голям съперник, настояват представители на промишлеността.

Проектът на SGI във Виетнам да вземем за пример цели до 2025 година производството на 5 000 тона висококачествени неодимови (NdFeB) магнити годишно, задоволителни за 2 милиона електрически транспортни средства.

Въпреки това Виетнам създава единствено 1% от международните магнити, демонстрират данни на Adamas Intelligence, представени в отчет на Министерството на енергетиката на Съединени американски щати, спрямо 92% в Китай.

Освен това някои китайски заводи могат да създават 10 пъти повече магнити от плана на SGI, а Китай господства както в добива, по този начин и обработката на рудите.

Въпреки това възходът на Виетнам е забележителен.

При цялостен потенциал заводът на SGI създава близо 3% от международните наличия през 2022 година, пресмятат от Project Blue, консултантска компания за сериозни материали. Това се равнява на съвсем половината от вноса на неодимови магнити в Съединени американски щати през предходната година.

Освен това американски публични лица алармират за възходящ интерес към капацитета на Виетнам в региона на редкоземните детайли на фона на разискването на подобряването на двустранните връзки през тази година, а Южна Корея подписа през юни съглашение със страната за увеличение на веригата си за доставки на сериозни минерали.

Производителите на магнити са привлечени от Виетнам и заради ниските разноски за труд и достъпа до пазара, обезпечен от голям брой съглашения за свободна търговия. Те също по този начин желаят да се приближат до клиенти от Виетнам, като да вземем за пример производители на коли и електроника, които са все по-предпазливи във връзка с несъразмерната взаимозависимост от китайските доставки, защото връзките сред Вашингтон и Пекин се утежняват, настояват представители на промишлеността, представени от осведомителната организация.

Виетнам е единствената страна отвън Китай, която разполага с всички стадии от веригата за доставка на магнити - от добива на редкоземни детайли до производството надолу по веригата, изяснява основан в страната съветник от промишлеността, поискал анонимност.

Правителството на страната възнамерява огромно разширение на производството на редкоземни детайли до края на десетилетието и усилва потенциала за пречистване, който по оценка на енергийното министерство на Съединени американски щати съставлява 3% от международния.

Въпреки това " всеки, който се пробва да построи от нулата верига за доставки от мина до магнит, ще се сблъска с доста провокации ", безапелационен е Дейвид Мериман от Project Blue.

Удвояване на производството

SGI, която доставя магнити на виетнамския производител на електрически автомобили VinFast и на корейската компания Hyundai Motor, разяснява пред Reuters, че влага 80 млн. $ в новата си фабрика във Виетнам, чието произвеждане ще стартира през 2024 година Заводът съвсем ще удвои сегашната продукция на компанията от 3000 тона годишно от фабрики в Южна Корея и Китай.

SGI разказва инвестицията като част от " контрамерките " против възможни китайски търговски ограничавания.

" Политиката на Китай за надзор на суровините и технологиите, свързани с редкоземните детайли, се ускорява, което води до неустановеност на доставките ", изясняват от SGI.

Компанията добива по-голямата част от своите редкоземни детайли от Китай, само че търси различни източници във Виетнам и Австралия и възнамерява да създаде преработвателно дружество във Виетнам.

Доставчици на Apple

Китайската компания INST е подготвена да стартира работа още идващия месец в нает цех в Северен Виетнам, откакто получи утвърждение от локалните управляващи през юни, оповестяват от компанията.

INST, огромен производител на магнити, профилиран в проектирането на електрически схеми, е добавена в листата на доставчиците на Apple през 2021 година Разширяването на активността ѝ във Виетнам следва претенции от клиенти за диверсификация от Китай на фона на възходящото комерсиално напрежение.

Китайската Luxshare и тайванската Foxconn също са измежду огромните снабдители на Apple, които създават във Виетнам артикули с магнитно съоръжение, като таблети iPad и преносими компютри MacBook.

Първоначалната инвестиция на INST е лимитирана до няколко милиона $, като е допустимо вторият стадий да включва по-големи разноски за създаване на личен цех, изясняват от компанията.

„ Подобна молба от страна на клиенти е предиздвикала различен китайски производител на магнити - Magsound, също да реши да открие фабрика във Виетнам през първата половина на идната година. Въпреки това, откакто е получила утвърждение през юни, Magsound е отдръпнала проектите си този месец, което съгласно хората е последвало неуспеха на договарянията за доставка с Luxshare “, написа още Reuters.

Сред производителите на магнити във Виетнам японската Shin-Etsu Chemical уголемява оборудванията си тази година, откакто през 2017 година взема решение да удвои годишния си потенциал там до 2200 тона.

През април австралийската компания Strategic Materials пък подписва договорка с виетнамска рафинерия, която се ангажира да доставя редкоземни детайли за експорт в Южна Корея.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР