Коремните мускули са едни от най-натоварените мускули: те участват в

...
Коремните мускули са едни от най-натоварените мускули: те участват в
Коментари Харесай

Защо е не трябва да гълтаме корема си

Коремните мускули са едни от най-натоварените мускули: те вземат участие в съвсем всяко наше придвижване като поддържат тялото ни устойчиво и уравновесено, пазят гръбначния дирек и даже се грижат вътрешните ни органи да си седят там, където би трябвало.

Но някои здравословни положения и даже ненужното напъване на тези мускули в всекидневието ни могат да доведат до дисбаланс. С течение на времето по този начин могат да се получи едно положение, наречено „ синдром на пясъчния часовник “ – неприятна смяна в структурата на коремната стена, която може да докара до формиране на забележима дипла в средата на корема. Не единствено това, само че и тази смяна може да има верижен резултат върху вътрешните органи и други елементи на тялото, в случай че не се предотврати.

Съществуват четири съществени аргументи за този синдром и всички те водят до дисбаланс във функционалността на коремните мускули.

Първата се дължи на някои вродени положения (като гастросхиза или омфалоцеле), които предизвикват погрешно развиване на тези мускули и надлежно до дисбаланс в тях.

Друга причина е неправилната стойка. Тя може да аргументи деформиране на гръбначния дирек от естествената му s-образна извивка, което да докара до нездравословни промени в напрежението и функционалността на коремните мускули и дисбаланс. Болката в корема (от проблеми със стомаха, черния дроб или жлъчния мехур) също може да аргументи непринудено или несъзнателно стесняване на коремните мускули, с цел да се понижи тя или избегне.

Но друга изненадваща причина за синдрома на пясъчния часовник могат да са проблемите с външния ни тип – които са все по-често срещани. Хората, които се усещат несигурни в тялото си или които желаят по плоски „ плочки “, могат да си „ гълтат корема “, с цел да реализиран този тип.

 Rectus abdominis vi

Когато вършим по този начин, това провокира стесняване на ректус абдоминис (прав коремен мускул, въпросните „ плочки “). Но защото телата ни са построени по този начин, че да съхраняваме повече мастна тъкан в долната част на корема, мускулите в горната част на корема ни са по-активни. Това води до формиране на дипла в корема за дълъг интервал от време, като пъпът се издига нагоре.

Независимо от повода – волева или неволева – притискането на корема оказва и напън върху долната част на гърба и врата. Това се дължи на обстоятелството, че двата края би трябвало да компенсират измененията в стабилността на средата на торса ни.

Стягането на корема също по този начин понижава пространството, в което могат да се разположат коремните органи. Ако разглеждате корема като туба от паста за зъби, притискането му в средата основава напън в горната и долната част. Натискът в горната се отразява на дишането, защото диафрагмата (основният мускул, който вкарва въздуха в дробовете) не може да се издърпа толкоз надолу.

Натискът в долната част оказва по-голяма мощ върху мускулите на тазовото дъно, защото коремната празнина понижава размера си, когато гълтаме корема си. Наред с това се усилват и силите, упражнявани върху гръбначния дирек и таза, защото коремните мускули не са толкоз способни да поемат удари, когато са стегнати.

Въпреки че има лимитирани проучвания на въздействието на самия синдром на пясъчния часовник върху дихателния потенциал, проучванията на коремното пристягане (при което целият стомах или единствено част от него се стяга, с цел да се подкрепи възобновяване след мускулна контузия или след операция) демонстрират 34% понижение на количеството издишан въздух и 27-40% понижение на общия потенциал на белите дробове. Не е несъмнено дали това води до дълготрайни промени в дихателния потенциал – само че в кратковременен проект може да затрудни физическото натоварване, а също по този начин може да почувствате по-рано отмалялост заради пониженото постъпване на О2 в кръвта.

Засмукването на корема може да докара до натоварване на тазовото дъно, което ще се отрази на функционалността на пикочния мехур, матката и ректума, като може да докара до нежелано изпускане на урина или фекалии, както и до пролапс на матката. При хора, които към този момент имат проблеми с дисфункция на тазовото дъно, гълтането на корема може да ги утежни.

За благополучие синдромът на пясъчния часовник е напълно обратим. Разбира се, физическите извършения, които укрепват всички съществени мускули, ще оказват помощ. Упражнения като планк или мост са единствено няколко положителни образеца. По същия метод действия като йога или пилатес евентуално също ще бъдат потребни за разпределяне пък на прекомерно стегнатите мускули.

Синдромът на пясъчния часовник е нещо, което се развива в продължение на дълъг интервал от време – седмици на непрекъснато прилепяне на стомаха. Така че в случай че ни се случва единствено от време на време, няма да имаме проблеми.

Има и доста способи синдромът въобще да се избегне. Ако имате необяснима или продължителна болежка в корема, потърсете лекарски съвет – освен с цел да предотвратите мускулния дисбаланс, само че и с цел да разберете по какъв начин да лекувате главната причина за болката. Ако си гълтате корема, с цел да подобрите външния си тип, упражненията, които укрепват мускулите и гърба, ще бъдат потребни, с цел да ви оказват помощ да поддържате добра стойка и да корема ви да се прибере естествено.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР