„Коректното изписване на предлагания от нас законопроект е: Закон за

...
„Коректното изписване на предлагания от нас законопроект е: Закон за
Коментари Харесай

Атанас Зафиров: Законът за колекторите се изправя срещу милиарден интерес на фирми от сивия сектор

„ Коректното изписване на предлагания от нас законопроект е: Закон за събиране на вземанията по потребителските контракти или по този начин наречения Закон за колекторските компании и посредством него ще бъде въведена регулация в бизнес, който от години тормози българското общество. Потърпевшите са хора в затруднено състояние, които под някаква форма дължат пари и в един миг се оказва, че те би трябвало да платят доста по-големи суми от първичните. Понякога от обвързване 100 лева е допустимо да желаят от вас да платите десетократно повече. " Това съобщи заместник-председателят на Българска социалистическа партия и ръководител на парламентарната Комисия по защита Атанас Зафиров в ефира на Nova News.

По думите му е обикновено да има гневна опозиция, когато се планува регулация в един сив бранш, където се въртят близо 4 милиарда лева всяка година.

„ Вчера беше исторически ден, тъй като битката против колекторите е наша дългогодишна борба ", сподели още зам.-председателят на Българска социалистическа партия и добави, че има отчет на ДАНС, в който са посочени в действителност ужасяващи неща.

По отношение на обвиняванията от страна на ГЕРБ, че предлаганите промени целят да създадат избрани компании монополисти Зафиров разяснява, че сега, заради цялостната липса на каквато и да е регулация, са регистрирани 17 колекторски компании, а на пазара оперират повече от 50, и то при липса на каквато и да е бистрота.

„ Този закон обгръща най-чувствителната част от вземанията и по-точно дребните отговорности на хората в най-тежко състояние, а банковите заеми не влизат тук, тъй като са обект на регулации от страна на Закона за банките ", акцентира Зафиров.

Той разясни и някои от механизмите в Закона за колекторите, като да вземем за пример условието за най-малък капитал от 500 хиляди лв. на въпросните, с цел да може по този метод да бъде избегната опцията всевъзможни хора да се занимават с това. „ Ще въведем и указател на лицата, които могат да упражняват тази активност, със наложителното изискване те да нямат престъпно минало. Всичко това се прави за, с цел да е ясно, че когато хората имат да връщат 1000 лева - те дължат тази сума, както и законната към нея рента, и нищо повече ", добави депутатът от левицата.

В умозаключение Атанас Зафиров сподели, че Законът за колекторските компании се е трансформирал в един от най обсъжданите законопроекти. „ Той мина през всевъзможни форми на публични разисквания - неправителствен бранш, съдружни и експертни формати, парламентарни комисии ", довърши той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР