Корабът Виктория на испанските Военноморски сили плава с пълна скорост

...
Корабът Виктория на испанските Военноморски сили плава с пълна скорост
Коментари Харесай

Кораб на испанските Военноморски сили плава към отвлечения Руен

Корабът Виктория на испанските Военноморски сили плава с цялостна скорост към отвлечения " Руен ", с цел да реши обстановката и какви да бъдат идващите дейности, оповестява Ройтерс.

Все още не е ясно дали корабът е отвлечен от хутите или от пирати. Корабът Руен беше високомерен на абордаж в Арабско море покрай йеменския остров Сокотра.

На борда на плавателния съд, който е благосъстоятелност на Параходство " Български морски флот ", има 18 души екипаж, измежду тях 8 българи. До момента няма връзка с отвлечените моряци. Знае се, че са под контрола на похитителите си. От Параходството обявиха, че са уведомили околните на моряците и поддържат връзка с тях.

Европейските военноморски сили дефинират случая като похищение от пирати.

От Параходство " Български морски флот " обявиха, че все още няма непосредствена опасност за екипажа. Все още не се знае дали корабът е нападнат от йеменски хути, които са разширили обсега си на деяние отвън Червено море, или от пирати.

" В този регион, удостоверявам, има липса на държавност. Когато породи казусът със сомалийските пирати, специалист по сигурността беше споделил, че в Сомалия държавното управление управлява една или две улици към централния регион на столицата. Крайбрежните страни, които са най-близо, би трябвало да обезпечават сигурността на корабоплаването и да оказват подпомагане. В случая не го виждаме Това е проблем на интернационалната общественост ", съобщи капитан Димитър Димитров от Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани.

Според арабиста професор Владимир Чуков в тази зона хутите се пробват да разширят периметъра на дейностите си, нападайки търговски кораби. По този метод целят да трансфорат зоната в " морска Газа ".

" Хутите са просто неконтролируеми. В момента, в който те бъдат притиснати отвръщат със същото. Веднага нападат нашия транспортен съд, вземат го на абордаж и го отклоняват към място, което е под контрола на хутите. Най-вече това е Худейда. Има нефтен терминал, който преди време държавното управление използваше за облекчаване на потребностите на страната. Там в този момент се настаниха хутите и там си карат всички кораби ", сподели арабистът проф. Владимир Чуков.

Според капитан Димитров, екипажът на “Руен ” не е пренебрегнал ограниченията за сигурност и е следвал проекта за сигурност на кораба.

" Подготовката на екипажите, съм уверен, че е на равнище. Аз вземам участие към момента в подготовката на хора в морския отрасъл и дръзвам да настоявам, че хората са добре готови. Не чакам такова подценяване ", разяснява капитан Димитров.

Българското държавно управление следи обстановката с похитения транспортен съд.

" Има институции, които са ангажирани, както знаете, нормално там би трябвало повече тишина, с цел да се проведат договаряния. Има неизясненост по какъв начин ще се развият нещата през идващите 1-2 дни ", съобщи министър председателят Николай Денков.

" Направено е нужното, с цел да бъде предадена информацията на всички сътрудници и институции, на които ще разчитаме да окажат подпомагане ", сподели Мария Габриел.

Според специалисти, в случай че се окаже, че нападението на кораба " Руен " е пиратско, следват договаряния сред похитителите и застрахователната компания. Това по-всяка възможност ще докара до скок на застраховките за корабоплаването в Арабско море.

Автор: Деян Михайлов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР