Корабът Св. св. Кирил и Методий“ ще отиде на експедиция

...
Корабът Св. св. Кирил и Методий“ ще отиде на експедиция
Коментари Харесай

Корабът „Св. св. Кирил и Методий“ ще отиде на експедиция в Антарктида

Корабът „ Св. св. Кирил и Методий “ ще отиде на експедиция в Антарктида. Той ще потегли от Варна в края на годината. 

Това сподели началникът на ВВМУ проф. Боян Медникаров при откриването на изложбата на Българския антарктически институт и Асоциацията на младите полярни откриватели „ Науката отплава за Антарктида “ във Военноморския музей, съобщи кореспондент на Moreto.net.

„ Партньорството сред ВВМУ и Българския антарктически институт е от октомври 2020 година. Много бързо стартира работа по формулиране на идея за придобиване на военно научноизследователски транспортен съд. На 27 ли 2021 година бе повдигнат флага и влезе в състава на Военноморски сили. Започна интензивно партньорство научната стратегия. Станахме част от българската стратегия за полярни проучвания. В хода на работа разбрахме, какво неповторимо място заема България в ръководството на една голяма територия. Разбрахме за мащаба на откритията и научните проучвания. За нас е чест, че тази година към този момент имаме план, включен в програмата “, сподели проф. Медникаров.

В момента приключваме главния ремонт на кораба. Предстоят тествания. Текат и публични поръчки за съоръжение. Амбицията е към края на годината да тръгне на задача.

На борда ще има 21 военнослужещи. Един от тях е боен доктор. Останалите членове на екипажа са от ВВМУ. Плавателният съд разрешава да се одобряват до 40 души в допълнение. Това сподели капитанът Николай Дамянов.

„ Не изключваме опцията за реализиране на научни планове по време на преходите през Атлантика и Средиземно море. Български боен транспортен съд не е прекосявал Гибралтар и навлизал във водите на юг от Екватора “, изясни кап. Данаилов.

Преходът до Антарктида ще отнеме до 50 дни дружно с времето за товарене и разтоварване. Ще има няколко спирки по пътя.

Първата задача е превозването на материална част с тегло към 50 тона. Трябва да бъде разтоварени на необорудван бряг, което значи, че няма пристанище. Ще се употребяват работни лодки и плаващи салове.

По проект екипът би трябвало да остане на място до 40 дни.

Още преди ремонта на плавателния съд е почнала дейна подготовка на екипажа с курсове по оцеляване на море.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР