Кораб на китайската брегова охрана се е приближил на метър

...
Кораб на китайската брегова охрана се е приближил на метър
Коментари Харесай

Китайски кораб на бреговата охрана почти се сблъсква с филипински кораб

Кораб на китайската брегова защита се е доближил на метър (3 фута) и съвсем се е сблъскал с филипински патрулен транспортен съд във водите на Южнокитайско море , заяви “Associated Press ”. Този обезпокоителен случай бързо разпали опасенията, че териториалните разногласия в региона могат да провокират по-сериозна рецесия .

По-рано през днешния ден Филипините изрично осъдиха маневрите на китайския транспортен съд наоколо до Втората плитчина „ Томас “, за която претендират и двете азиатски съседки и която през последните години постоянно е сцена на конфликти.

Друг транспортен съд на филипинската брегова защита е бил блокиран и обкръжен от кораби на китайската брегова защита и сили на реда по време на случая, който се проточи към осем часа в сряда. В назряващия скандал евентуално биха могли да се включат Съединените щати , които дадоха обещание да защитят Филипините, собствен съдружник по контракт, в случай че филипинските сили, кораби и самолети бъдат нападнати с оръжие. 2 по-малки снабдителни кораба, ескортирани от филипинската брегова защита в противоречивите води, са съумели да пробият китайската обсада и да доставят храна и други материали от първа нужда на филипинския екипаж.

В изказване , отправено в сряда вечерта, китайската брегова защита разгласи, че филипинските кораби са навлезли във водите „ без позволение от китайското държавно управление “ и че „ Китай изрично се опълчва на противозаконното превозване на строителни материали от Филипините до „ заземения “ боен транспортен съд “ . Изявлението гласи още, че китайските управляващи са отправили строго предизвестие към филипинските кораби и са ги е следили по време на целия развой.

Това е последната разпалена искра на от дълго време тлеещите териториални разногласия в Южнокитайско море , един от най-натоварените търговски пътища в света. Конфликтите, в които вземат участие Китай, Филипините, Виетнам, Малайзия, Тайван и Бруней, се смятат за евентуално огнище на напрежение и се трансфораха в деликатна разломна линия в съперничеството сред Съединени американски щати и Китай в района. В началото на август китайски транспортен съд на бреговата защита употребява водно оръдие против единия от два филипински снабдителни кораба, с цел да му попречи да се приближи до плитчината „ Томас “. Този ход, който беше сниман на видео, възмути президента Фердинанд Маркос младши и накара Министерството на външните работи в Манила да призове китайския дипломат, с цел да му връчи остро дефинирана протестна позиция.

Вашингтон на собствен ред реагира, като още веднъж предизвести, че е задължен да пази Филипините като съдружник по контракт. Китайското външно министерство упрекна намерено Вашингтон, че „ заплашва Китай “ , като повдига въпроса за опцията за активиране на контракта за взаимна защита сред Съединени американски щати и Филипините. Както е известно, Пекин неведнъж е предупреждавал Съединени американски щати да не се намесват в районните териториални разногласия.

Междувременно министърът на защитата на Филипините Гилберто Теодоро изрази угриженост от рисковите дейности на Китай и съобщи, че държавното управление е готово да реагира на евентуални изключителни обстановки, в това число на възможен конфликт сред китайски и филипински кораби в противоречивите морски води.

„ Естествено, загрижеността постоянно е налице и ние я вземаме поради. Имаме проекти според от това какво ще се случи, “, разяснява той.

С арбитражно решение от 2016 година, постановено според Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право от 1982 година, бяха оповестени за невалидни претенциите на Пекин на историческа основа към съвсем цялото Южнокитайско море. Китай отхвърли да взе участие в арбитража, пожелан от Филипините, отхвърли решението като неистинно, като до през днешния ден продължава да го подценява.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР