Проукраинският премиер на Естония е изправен пред натиск да напусне заради непреките руски бизнес връзки на съпруга

...
КОПЕНХАГЕН, Дания (AP) — Силно проукраинският премиер на Естония Кая
Коментари Харесай

КОПЕНХАГЕН, Дания (AP) — Силно проукраинският премиер на Естония Кая Калас беше подложена на нарастващ натиск в петък да подаде оставка , след като естонските медии разкриха ролята на съпруга й в компания, която индиректно е правила бизнес в Русия след пълномащабното нахлуване в Украйна миналата година.

46-годишната Калас, един от най-отявлените поддръжници на Украйна в Европа, беше призовала всички компании от ЕС да спрат да правят бизнес с Русия след началото на войната в Украйна през февруари 2022 г.

Нейният съпруг Арво Халик каза в петък, че ще продаде своя дял от 25% в Stark Logistics, транспортна компания, която работеше с естонска компания, участваща в Русия. Той също така каза, че ще подаде оставка като главен финансов директор на компанията и ще се оттегли от борда.

Опозицията призова Калас да подаде оставка, докато членовете на дясноцентристкото трипартийно коалиционно правителство призовават за повече отговори относно дейностите на Hallik.

„Ние вярвахме, че правим правилното нещо, помагайки на правилните хора и спасявайки добра естонска компания, иначе не бихме могли да го направим“, пише Hallik в изявление , предадено от естонската обществена телевизия ERR. Халик настоя, че жена му „не е знаела за моите бизнес дейности.“

Stark Logistics, компания за товарни превози, продължи да работи с компания, която оперира в Русия.

Въпреки това, KAPO , естонската служба за вътрешна сигурност, потвърди за ERR, че компании, свързани със съпруга на премиера, не са нарушили санкциите.

Hallik защити заема на съпругата си от 350 000 евро ($377 000) към неговата холдингова компания, която притежава дела в Старк.

„Моята компания използва този и оставащия капитал, за да направи различни финансови инвестиции – но същността на тези инвестиции никога не е била предмет на обсъждане между нас. През лятото заемът беше изплатен ”, каза той.

Според ERR Халик настоя, че винаги е действал в рамките на закона през 13-те си години в компанията.

Опозиционната група на Централната партия, традиционно предпочитана от Значителното етническо руско малцинство в Естония обмисляше вот на недоверие срещу Калас, съобщи Baltic News Service.

Председателят на партията Танел Кийк каза, че „скандалът е навредил сериозно на репутацията на естонската държава“, според пред BNS.

Президентът Алар Карис, чиито социалдемократи са младши партньор в коалицията, също я призова да обясни ситуацията.

Калас, който ръководи про-бизнес центъра -дясна Реформаторска партия, стана министър-председател на Естония през януари 2021 г. Тя спечели преизбирането през март с повече от 31% от гласовете, като позицията й беше засилена от международните й призиви за налагане на санкции на Москва.

Естония, която споделя 300-километрова граница с Русия, претърпя пет десетилетия окупация от Съветския съюз и е силен застъпник в рамките на ЕС за санкции срещу Русия.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР