Концесията за Софийска вода“, презастрояването в кв. Младост“ и инсталацията

...
Концесията за Софийска вода“, презастрояването в кв. Младост“ и инсталацията
Коментари Харесай

Калоян Паргов: 3 референдума иска БСП за софиянци

Концесията за „ Софийска вода “, презастрояването в кв. „ Младост “ и инсталацията за столичния отпадък са тематиките, по които Българската социалистическа партия (БСП) желае да провокира референдуми в София. Това разгласи пред Дарик радио водачът на софийските социалисти Калоян Паргов.

За благоустрояването на столицата е значимо решаването, най-много, на  проблемите, свързани с кварталната инфраструктура и освобождението на София от тапите, уточни той. „ Трябват повече вложения в огромни планове, като да вземем за пример разширението на Ломско шосе ", смята Паргов.

Лидерът на социалистите в столицата акцентира, че София би трябвало да се развива на север. Според него проблемите със застрояването и конфликта сред частните и обществените ползи, които се развиха в последните години, могат да се решат, като се даде нова посока на развиване на София. „ Едната е в северната част, другата е в югоизточната. В тези елементи би трябвало да има жилищна зона. Индустриалната зона можем да я разположим в североизточната част ", сподели Паргов.

Според ръководителя на БСП-София увеличението на налозите и таксите не е решение на  проблемите в столицата.

Паргов изясни, че Столичната община има индиректно отношение към увеличението на раждаемостта. Паргов изброи какви изискванията за развъждане на дете би трябвало общината да обезпечи - достъп до детска градина и ясла, просветителната инфраструктура, благоприятни условия за родителите като данъчни облекчения или тласъци, да вземем за пример жилищна политика.

Калоян Паргов бе безапелационен, че общината би трябвало да се приготви и да поеме ръководството на водоснабдяването и канализацията, посредством лични структури, като напомни, че Българска социалистическа партия от доста години е срещу концесията на „ Софийска вода ".

По тематиката за трафика в София той сподели, че главното нещо е построяването на тангенти, както и разширението на съществени пътни артерии. „ Безплатен градски превоз е постижима цел, за която би трябвало да се работи постъпателно. Това значи да има напълно друг модел на разходване на средствата ", уверен е Паргов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР