Концесията на плаж Липите не е забранена, но е невъзможна

...
Концесията на плаж Липите не е забранена, но е невъзможна
Коментари Харесай

Концесията на плаж "Липите" не е забранена, но е невъзможна

Концесията на плаж " Липите " не е неразрешена, само че е невъзможна заради неразрешения достъп на коли. Това отговори през вчерашния ден Министерството на околната среда и водите на питане от жител от групата за отбрана на Синеморец от застрояване.

Гражданинът разреши на " Дневник " да разгласява мнението на екоминистерството, което можете да прочетете тук. В него се указва, че концесия или наем не са неразрешени от нито един от режимите на на предпазените територии, в които плажът попада - Природен парк " Странджа " и Защитената околност " Силистар ". Заповедта за Защитена местност " Силистар " обаче категорично не разрешава достъп на коли - отвън тези на горските и селскостопанските служби - и създаване на инфраструктура. Тези забрани за предпазената околност вършат отдаването на " Липите " чартърен или концесия невероятно, тъй като концесионерът не би могъл да обезпечава услуги за топанисване на плаж, които Законът за устройство на Черноморското крайбрежие изисква - даване на здравно обслужване, плажна инфраструктура и други.

Нито Министерство на околната среда и водите, нито другите институции, на които " Дневник " изпрати публични въпроси за проблема - Министерството на земеделието, храните и горите и районните министерски звена, не дадоха отговор. Досега не беше ясно дали самодейността на туристическия министър Ангелкова (виж тук) за отдаване на плажа чартърен беше съгласувана от Министерството на туризма с институциите, виновни за съблюдаване на екологичното законодателство. Случаят още веднъж демонстрира, че Законът за достъп до социална информация е главно средство за обезпечаване на бистрота на работата на обществените институции.

На 27 март министър Ангелкова разгласи, че се отхвърля от самодейността " за това лято " точно поради неналичието на достъп до плаж " Липите " - виж тук. Това се случи още веднъж след дейното гражданско неодобрение по проблема, при който щеше да се " опитоми " и най-южната линия Черноморие, която е измежду последните незастроени територии на българския бряг.

Плажът " Липите " попада под четворна природозащитна грижа - той е част от предпазена околност " Силистар ", от Природен парк " Странджа " и от двете зони от " Натура 2000 " в Странджа - една за птиците и една за местообитанията, в това число дюните. Защитената околност " Силистар " с изключение на възбрана на строителство постановява категорично, че " достъпът на моторни транспортни средства като се изключи тези, употребявани за горскостопански и селскостопански действия, " е неразрешен.

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (85)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР