Концесионерът на ски съоръженията над Банско - фирма Юлен, разпространи

...
Концесионерът на ски съоръженията над Банско - фирма Юлен, разпространи
Коментари Харесай

Юлен пусна идеен проект за втори кабинков лифт над Банско

Концесионерът на ски оборудванията над Банско - компания " Юлен ", популяризира идейния си план за втори въжен превоз от курортния град до пистите в Пирин. Това става седмица, откакто държавното управление позволи построяването на нови ски уреди в националния парк с смяна в режимите на към този момент изтеклия проект за ръководство на парка.

Проектът беше оповестен в уеб страницата на в. " Труд ", който намерено пази капиталовите ползи в планината и атакува природозащитните организации, които се афишират срещу проектите за нови уреди. Изграждането на новия кабинков въжен превоз е предлог за смяна на режимите на застрояване в парк " Пирин ".

Според природозащитните организации зад него се крие предпочитание за разширение на ски зоните над Банско и Добринище, а решението на държавното управление, което съгласно екоорганизациите опонира на българското и европейското законодателство, ще разреши строителство и сечи в съвсем половината от територията на парка. От държавното управление настояват, че наранени ще са единствено 2% от площите.

Според известието, публикувано в първия ден на 2018 година, концепцията е да се построи въжен превоз, чиито кабинки да са с по 10 места. Капацитетът на линията ще е 3000 души на час, дължината – 5.8 км.

От " Юлен " настояват, че още преди 8 години са се свързали с водещи производители на въжени линии в търсене на решение на казуса с опашките от скиори и сноубордисти в Банско. Идейният план бил артикул на тяхната дългогодишна работа и изследвания на терен.

Началната станция на новия въжен превоз ще е покрай първата станция на в този момент настоящото трасе. От там новата линия ще се движи съвсем паралелно със съществуващата до междинна станция, ситуирана в м. Чалин валог. От там втората кабинка ще се отклонява към местността Шилигарника, посочена като втори натурален център на ски зоната. Сега кабинковият въжен превоз стига до местността Бъндеришка поляна. Разделянето на потока от скиори щяло да предотврати опашките на Бъндеришка поляна.

" Заявяваме изрично, че трасето на този абстрактен план минава само през концесионна територия и попада напълно в буферната зона. Горските площи, през които ще премине трасето, са единствено 0.017 % от територията на Национален парк " Пирин ", пишат от " Юлен ".

Те поемат уговорката против всяко отстранено дърво да засаждат по 5 нови, само че не показват какъв брой дървета ще би трябвало да бъдат отсечени и дали ще бъдат наранени и вековни гори.

От предходната седмица министърът на околната среда Нено Димов изяснява, че всяко капиталово предложение, което постъпи след разрешаването на ново строителство в Пирин, ще минава през екооценка и оценка за съгласуемост. Според него, в случай че тези процедури се апелират в съда, създаване на нов въжен превоз може да стартира в края на годината.

В предпоследния ден на 2017 година Димов и кметът на Банско Георги Икономов оповестиха, че локалната община ще движи плана за втора кабинка. Три дни по-късно известието за идейния план пристигна от концесионера който се свързва със притежателите на Първа капиталова банка Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. Минев е и ръководител на Българската федерация по ски.

Междувременно в идващите дни митингите против решението на държавното управление да позволи ново строителство в Пирин ще продължат.

 Проект за втора кабинка
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР