Концерт Музикално-поетични паралели България – Франция“, в изпълнение на камерното

...
Концерт Музикално-поетични паралели България – Франция“, в изпълнение на камерното
Коментари Харесай

Пианистката Валентина Гюлева и цигуларят Божидар Братоев ще свирят в Добрич

Концерт „ Музикално-поетични паралели България – Франция “, в осъществяване на камерното дуо Валентина Гюлева – Божидар Братоев ще прозвучи довечера в Добрич.
Събитието е част от турнето в страната на пианистката Валентина Гюлева и цигуларя Божидар Братоев . Името на концерта е подбудено от концепцията на музикантите да съчетаят българската и френската музика с лирика.

Началото на концерта довечера е от 18.30 часа в Огледалната зала „ Нели Божкова “. Входът е свободен. 

Камерното дуо се образува през 2013 година. Кариерата на Гюлева като музикант, учител и откривател е минала главно в границите на България. Братоев назовава себе си цигуларя-скитник. След като приключва Консерваторията, той отпътува за Югославия. Там остава 13 години, а след това се мести във Франция, където живее и до през днешния ден.

Идеята за основаването на концерта „ Музикално-поетични паралели България – Франция “ се заражда през 2019 година на последния им концерт в Париж, който към момента е затворен град, без културни събития, споделя Божидар Братоев. 

„ В един миг взехме решение, като събираме френска и българска музика, да покажем, че българската музика има същите качества, които имат френските шедьоври . Решихме в един миг да прибавим и лирика. “

Засега този концерт се показва единствено в България, само че с отварянето на Париж още веднъж като град на културни събития, музикално-поетичното събитие ще се срещне и с френската аудитория.  

Акцентът в програмата е българската музика, споделя Валентина Гюлева, която не крие, че има „ доста мощно патриотично възприятие “, а българската лирика е нейна уязвимост.
Преводите на стихотворенията на френски език към този момент са подготвени, с цел да може и непознатата аудитория да се наслаждения на българската лирика, споделят музикантите.
Повече чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР