Концернът Калашников се опитва да заобиколи санкциите, за да купи

...
Концернът Калашников се опитва да заобиколи санкциите, за да купи
Коментари Харесай

Дали не се объркваме? Как `Калашников` може да заобиколи санкциите заради войната -

Концернът " Калашников " се пробва да заобиколи глобите, с цел да купи в Европа линия за произвеждане на висококачествени муниции. Това стана ясно от изтекла вътрешна преписка на Липецкия машинален цех (ЛМЗ), оповестена откакто интернационалните хакерски групи започнаха да нападат уеб страници на съветски държавни организации и свързани с страната компании поради войната в Украйна,  съобщи Би Би Си.

В края на декември 2021 година, в навечерието на европейската Коледа, Дмитрий Белих, търговски шеф на Липецкия машинален цех, получава имейл от Италия. " Пожелавам Ви щастлива, сполучлива и свободна от коронавируси Нова година ", написа му Микеле Инверници, притежател на италианския цех за преси, без да знае, че главното събитие на идната 2022 година няма да бъде коронавирусът, а войната в Украйна.

В същото време получателят му е директно обвързван с съветската войска: главният артикул на ЛМЗ са самоходни влекачи за зенитно-ракетни системи С-300. Малко преди Нова година Микеле Инверници получава необикновена за неговата специфичност молба от завода: твърди се, че ЛМЗ желае да стартира да създава патрони и да закупи съоръжение за автоматизирана линия. Вероятно по този начин комерсиалният шеф на завода се оказва в листата на получателите на коледни поздравления.

Може би Инверници не би присъединил съветските си сътрудници в листата, в случай че знаеше в чий интерес в действителност може да работи ЛМЗ. Изтеклата преписка на компанията допуска, че зад настояването за закупуване на линията за патрони може да стои концернът " Калашников " - знак на съветската отбранителна индустрия, който попадна под първите наказания още през 2014 година, след анексирането на Крим, припомня Би Би Си.

Защо считаме, че кореспонденцията е същинска

Веднага след началото на войната в Украйна интернационалните хакерски групи, в това число Anonymous, оповестиха същинска кибервойна на Русия. Документите, оповестени от хакерите на Anonymous, даже са били употребявани в предишното от съветските държавни медии - в случай че е имало опция да ги употребяват, с цел да показват западните държавни управления в неприятна светлина (както в тази ситуация с изтеклите документи на Британския институт по обществена администрация).

Сред съветските организации, чиито вътрешни мрежи са били хакнати от началото на войната, са башкирският офис на Роскомнадзор, ВГТРК, администрациите на Амурска и Тверска област и дъщерно сдружение на Транснефт. В началото на април Anonymous разгласява и списък на работната е-поща на Липецкия машинален цех.



Липецкият машинален цех създава самоходни влекачи за зенитно-ракетната система С-300.

Изтеклата информация съдържа кореспонденцията на повече от дузина топ мениджъри на завода от началото на 2021 година до края на март 2022 година, когато уебсайтът на компанията явно е бил хакнат посредством евакуиране на имейли от вътрешен сървър. Трудно е да се фалшифицира подобен огромен размер преписка: писмата са съпроводени от подробни финансови доклади на сдружението, контракти с реализатори, отчети на прокуратурата и материали за осъществяването на държавната поръчка за отбрана.

Например има писмо с недоволство от концерна " Алмаз-Антей ", който създава ракетни системи земя-въздух: шаситата по един от договорите са създадени със забавяне и клиентът заплашва да заведе дело, в случай че доставката не бъде осъществена. В течовете се появяват и битови детайлности от живота на чиновниците - да вземем за пример лист на административния личен състав от мъжки пол на ЛМЗ, в който се показва кой и в коя работа поздравява дамите за 8 март.

Би Би Си се свърза и с двамата получатели на писмата, за които се твърди, че са изпратени от комерсиалния шеф на завода Дмитрий Белих. И двамата потвърдиха достоверността на кореспонденцията.

Вестник " Украинска истина " пръв обръща внимание на тази преписка. Би Би Си изследва за какво " Калашников " може да се е нуждаел от линията за муниции и беседва с задгранични компании, които са получили поръчки - единствено че не от самия тръст, а от медиатор в лицето на ЛМЗ.

Какво може да купи ЛМЗ за " Калашников "

В края на ноември 2021 година Дмитрий Белих получава писмо от Ксения Грашченкова, консултант на генералния шеф на групата " Калашников ", която по това време е и изпълняваща длъжността шеф по публичните поръчки. Съдейки по текста на писмото, то е било предшествано от диалог, по време на който участниците в кореспонденцията са се съгласили, че Белих ще изпрати запитвания до евентуални снабдители на автоматизираната линия за произвеждане на касети.

В същото време компанията не има документи за такова произвеждане, каквито имат да вземем за пример съветските фабрики за патрони.

Грашченкова изпраща на Белих подготвени поръчки на британски език от името на ЛМЗ. Върху прикачените молби даже бяха сложени печати с получателите, тъй че единственото, което Белих трябваше да направи, беше да натисне бутона " изпрати ".

" Предварително ви благодаря за бързината ", загатва Грашченкова за нуждата да не се бави изпращането.

" Изпратено на адресите ", отговори Белих същия ден.

Получателите са петима: италианските Invernizzi Presse и Vasini (последната обаче от 2 година е част от друга марка), френската Manurhim K`MX, белгийската New Lachaussée и турската Atech.

Няколко дни по-късно Грашченкова моли да изпрати още две поръчки: до украинския " Спецтехмаш " и най-после до съветското дружество " Конструкторско бюро за автоматизирани линии Кошкин " край Москва. От името на несъществуващия Липецки цех за муниции обаче там са изпратени две идентични претенции на съветски език.

Тези писма са формирани за Белих от Грашченкова, препратени са му и той ги изпраща от свое име.

" Дали не сме комплицирани? ", в един миг Белих написа на Грашченкова и слага усмивка.

Това не е единственият образец в масива, в който " Калашников " употребява ЛМЗ, с цел да изпраща запитвания до задгранични компании. През есента на 2021 година същият Дмитрий Белих изпраща писма до китайски и индийски компании от името на Грашченкова с въпроса дали те могат да отливат елементи от високотемпературни сплави по специфична технология.

Защо да купувате линия от чужденци

" Калашников " продава муниции със лична марка, само че не ги създава самичък. Концернът дава поръчки на трети страни. Още през 2013 година Дмитрий Рогозин, тогава вицепремиер, отговарящ за военнопромишления комплекс, съобщи, че концернът би трябвало да обмисли опцията да създава лични муниции. В същото време " Калашников " получава съответния лиценз.



Вицепремиерът Дмитрий Рогозин с дизайнера Михаил Калашников в завода " Ижмаш " през 2013 година (същата година заводът е преобразуван в " Концерн Калашников " ).

Оттогава насам обаче за тези проекти не се приказва. През април 2022 година " Калашников " с горделивост разгласи, че в продажба са пуснати нови патрони с черна гилза, покрита с антикорозионно покритие. Но не ги създава концернът, а Барнаулският стрелкови цех.

Патроните нормално се разграничават по обвивката на патрона. Обвивката на задграничните патрони нормално е направена от томпак - специфичен клас месинг, съдържащ мед и цинк. Руските патрони нормално се създават от биметал - основата на гилзата е от мека стомана с тъничък пласт томпак по повърхността.

Тази технология икономисва безценен непочтен метал, само че вследствие на това страда оръжието - биметалните патрони износват цевта по-бързо. Според разнообразни оценки износването може да редуцира експлоатационния живот от един и половина до два пъти.

В запитванията, изпратени от ЛМЗ, се загатва настрана производството на стоманени или месингови гилзи - качеството на тези гилзи е по-високо, само че те костват повече.

" Като предписание по-голямата част от локалните патрони са, да кажем, от по-нискобюджетния сегмент ", изяснява пред Би Би Си специалист по произвеждане на дребни оръжия (пожелал анонимност от съображения за сигурност).

" Калашников " и ЛМЗ може би ще се нуждаят от задгранично съоръжение, съгласно него, с цел да създават тъкмо избрани висококачествени патрони, да вземем за пример за снайперска пукотевица, лов или спорт.

" Тук, несъмнено, е мъчно да се конкурираме с непознатите производители ", добави той.

Въпреки това заводът в Липецк изпраща питане до съветския производител - Конструкторското бюро за автоматизирани линии. Според събеседника на Би Би Си това московско бюро е главният снабдител на линии за щамповане на патрони в Русия. Бюрото дава отговор, че са подготвени да доставят линията в границите на девет месеца.



Сред чужденците отговорите пристигнаха от италианския Invernizzi Presse и белгийския New Lachaussée.

" Благодарим ви за запитването, приготвяме се да се потвърдим по най-хубавия вероятен метод ", стартира писмото си Микеле Инверници и разказва оборудването, което компанията му доставя за производството на касети.

Белгийците получиха отговор от съветския представител Игор Поживил, който изпрати в детайли техническо и икономическо изложение.

И двамата потвърдиха, че в действителност са комуникирали с ЛМЗ за доставката на автоматизирана линия, като прибавиха, че не са отишли по-далеч от настояването за информация. И в случай че беше по този начин, те щяха да изискат нужното позволение от националните управляващи.

" Те просто ни помолиха за информация за нашите артикули. Такива претенции постоянно се изпращат по имейл. Обикновено го предоставяме и в случай че последват някакви следващи дейности, желаеме всички нужни разрешителни от нашата държавна организация ", увери да вземем за пример Микеле Инверници.

Той не е знаел, че концернът " Калашников " стои зад ЛМЗ. Всъщност обаче те имат непряка връзка - даже и тя да е скрита.

Как ЛМЗ е обвързван с Калашников

Още от руско време в Липецк се създават шасита за зенитно-ракетни системи. Преди няколко години заводът, в който се създават, е разгласен в неплатежоспособност. Линията е закупена на търг от ЛМЗ - ново юридическо лице, основано малко преди този момент.

Собственик на ЛМЗ е Тимур Гареев, наследник на известния руски военачалник и боен теоретик Махмут Гареев, който е основен боен консултант на афганистанския президент в самия завършек на съветско-афганистанската война. Първоначално Гареев-младши също се стреми към военна кариера, само че по-късно стартира да се занимава с бизнес.



Армейски военачалник Махмут Гареев и президентът Владимир Путин на Парада на успеха през 2012 година

ЛМЗ няма общоприет шеф: той се ръководи от сдружение " Перспектива ", записано в Москва. Под крилото на завода е и основаният в Москва Институт за проучване на стоманата, който създава брони за танкове.

Гареев има съучастник в " Перспектива " - някогашният зам.-министър на превоза Алан Лушников, който през 90-те години на предишния век е работил като юрист в структурите на бизнесмена Генадий Тимченко (през 2014 година той беше глобен от Съединени американски щати поради близостта си с Владимир Путин).

В свободното си време Лушников пее в рок група.

През 2020 година Лушников споделя пред " Комерсант ", че е купил контролния пакет акции на " Калашников " от Алексей Криворучко, който напуща, с цел да стане зам.-министър на защитата (Криворучко, от своя страна, преди този момент го е купил от личните си сътрудници в автомобилостроителната група " Трансмашхолдинг " - Искандер Махмудов и Андрей Бокарев).

Лушников приказва на Петербургския стопански конгрес през 2021 година в качеството си на акционер на " Калашников ".

Невъзможно е да се ревизира кой в този момент е притежател на концерна: регистърът на акционерите е прикрит, докладите на " Калашников " се разгласяват с ограничавания - информацията просто е изрязана от обществените документи. Но в случай че се съди по косвени доказателства - да вземем за пример от регистъра на филиалите на компанията майка, евентуално Лушников към момента управлява концерна.

Преди приватизацията " Калашников " е част от държавната компания " Ростех " ; в този момент корпорацията има 25% плюс една акция. Продажбата на дялове в " Калашников " на частни бизнесмени стартира преди анексирането на Крим, само че по-късно се форсира. Това е направено, с цел да се защищити " Калашников " от наказания: те лишават концерна от пазари, написа Forbes. Първите наказания против " Калашников " бяха наложени още през 2014 година, а последният пакет от ограничавания от Европейски Съюз и Обединеното кралство беше натрапен след нахлуването на Русия в Украйна.

Как са свързани Липецкия цех и концернът " Калашников "



Възможно ли е настояването за закупуване на линия за патрони през ЛМЗ да се преглежда като опит за заобикаляне на глобите?

" Това е един от методите за заобикаляне на глобите, когато сдружение, което не е директно обвързвано с сдружение, подложено на наказания, се показва за комуникатор ", споделя пред Би Би Си Иля Шуманов, шеф на Transparency International Russia (организацията е приета за " задграничен сътрудник " в Русия). Той обаче отбелязва, че по-популярната скица е да се употребява медиатор от трета страна.

Според него, в случай че чужденците в последна сметка са решили да доставят съоръжение за произвеждане на муниции, има огромна възможност в никакъв случай да не са открили връзката с " Калашников ".

Според неотдавнашно следствие на плана " Разследваща Европа " през предходните години съветската отбранителна индустрия в действителност сполучливо е избягвала глобите. След като проучиха отворени данни от работната група на Съвета на Европейски Съюз за експорт на стандартни оръжия, те стигнаха до заключението, че от 2015 до 2020 година минимум 10 страни членки на Европейски Съюз са изнесли за Русия оръжия на стойност 346 млн. евро. Това е в директно несъгласие с ембаргото, наложено от Европейски Съюз през лятото на 2014 година

" Калашников " се въздържа от коментар по тази тематика ", дадоха отговор те на молбата на Би Би Си да потвърдят дали концернът в действителност се е опитал да купи линията за муниции посредством ЛМЗ.

" Спирам диалога, няма да давам никакви мнения ", съобщи Дмитрий Белих, търговски шеф на Липецкия машинален цех. Кореспондент на Би Би Си открива телефонния му номер в изтеклите данни: номерът му може да бъде открит освен в подписите на писмата, само че даже и в листата на тези, които поздравяват дамите за 8 март в " офиса на Сизов " - дружно с телефоните на други мениджъри на компанията.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР