Концентрацията на PM2,5 във въздуха на София понастоящем е 6,1

...
Концентрацията на PM2,5 във въздуха на София понастоящем е 6,1
Коментари Харесай

СЗО: България е трета по смъртност от замърсен въздух с 8500 починали на година

Концентрацията на PM2,5 във въздуха на София понастоящем е 6,1 пъти над годишната целесъобразна стойност на СЗО за качество на въздуха, съгласно Индекса за качество на въздуха (AQI). В България всяка година над 8500 души умират прибързано от болести, породени от замърсяването на въздуха. Това е повече от тези, които умират при автомобилни произшествия съгласно формалните данни на Световната здравна организация, представени от БГНЕС.

Замърсяването на въздуха към момента предизвиква към 400 000 смъртни случая годишно в Европа. И макар че общата картина на въздуха в България се усъвършенства, страната остава измежду страните с най-големи проблеми с фините прахови частици PM2,5 и PM10 и даже със серен диоксид (SO2).

Въглищните централи са виновни за съвсем всички излъчвания на серен диоксид в страната, както и за множеството излъчвания на азотни оксиди, които предизвикват смог и киселинни дъждове.

По данни на СЗО, хроничното обезлюдяване на провинциите и произлизащото от това пренасяне на хора и преустрояване в столицата задълбочават казуса. Все повече хора, живеещи в града, се нуждаят от превоз, с цел да се придвижват от едно място на друго. Обикновено това е обвързвано с изгарянето на някакъв тип изкопаеми горива.

Основните замърсители на въздуха в София са от отоплението посредством изгаряне на дърва, въглища и боклуци, пътния трафик и индустрията в и към покрайнините на града.

Специфичните метеорологични условия способстват за актуалните високи равнища на замърсяване. Такива са неналичието на вятър и фактът, че София е ситуирана в котловина, в която относително постоянно се образува инверсия, която не разрешава на мръсния въздух да " избяга ".

Съобщава се, че 25% от замърсяването на въздуха в София с рискови фини прахови частици се дължи на непочистените улици, праха при строителни действия и паркирането в зелените площи, известно като така наречен ресуспендиране на почвата и праха.

AQI предлага при централизация на рискови фини прахови частици да се затварят прозорците, с цел да се избегне мръсния външен въздух, а сензитивните групи да понижат физическите извършения навън.

Според AQI най-замърсен въздух в България дишат хората в Стара Загора, след която се подрежда столицата. Трета е Враца, а след нея са Девня, Ловеч, Видин, Велико Търново, Пловдив, Шумен и Перник.

Най-чист въздух в София се диша на Копитото.

След него са Хиподрума, Огняново, Драгалевци, Павлово, Младост, Надежда, Дружба и квартал Васил Левски.

Пакистанският мегаполис Лахор оглавява листата на градовете с най-замърсена атмосфера в света. Това заяви швейцарската онлайн платформа за наблюдаване на качеството на въздуха IQAir.

Според портала концентрацията на прахови частици PM2,5 във въздуха на Лахор сега е 38,6 пъти по-висока от годишните правила на Световната здравна организация (СЗО). Според формалния Индекс за качество на въздуха (AQI) Лахор е получил най-високата оценка от 397 точки за замърсяване на въздуха от интернационалните регулаторни организации.

Монголската столица Улан Батор е класирана на второ място в листата на най-замърсените градове в света, индийският град Калкута - на трето, а Ню Делхи - на четвърто. Друг пакистански град, Карачи, е на пето място.

Според Индекса за качество на въздуха AQI, равнище на замърсяване на въздуха над 301 се смята за рисково за здравето.

Качеството на въздуха се мери посредством суспендирани частици с диаметър под 10 микрометра (PM10) и частици с диаметър под 2,5 микрометра (PM2,5). Първите включват прахуляк, полени и плесени, а вторите - артикули на горенето и органични частици. Суспендираните частици съставляват сериозна опасност за човешкото здраве, защото са способни да обхванат надълбоко в белите дробове и да се утаят там.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР