Контролните органи на Инспекцията по труда установиха 8246 нарушения при

...
Контролните органи на Инспекцията по труда установиха 8246 нарушения при
Коментари Харесай

Над 8000 нарушения в морските ни курорти

Контролните органи на Инспекцията по труда откриха 8246 нарушавания при 1440 инспекции, осъществени по време на акцията през дейния летен сезон. Заетите в тестваните обекти със сезонен темперамент в морските обитаеми места са 35 000 души.

Нарушенията, свързани с наредбите по реализирането на трудовите правни отношения, са 4578. От тях по заплащането на труда са открити 894 нарушавания, а по работното време - 1000. Установените случаи на работа без трудов контракт са 158. Нарушенията по обезпечаване на здраве и сигурност при работа са 3578.

Установени са 44 жители на трети страни, които са полагали труд без позволен достъп до пазара на труда в България.

Констатирани са 36 малолетни да работят без позволение от Инспекцията по труда.

В резултат на контролната активност по морските курорти са издадени 435 акта за определяне на административно нарушаване.

Инспекцията по труда употребява мотива да подсети на работещите, че когато се съгласяват да поставят труд без трудов контракт или договорят по-кратко работно време от действителното и по-ниско заплащане от получаваното, те губят трудови и осигурителни права.

В тези случаи или въобще не натрупат застрахователен стаж (при липса на трудов договор), или той е по-малко от в действителност направения. Това ги лишава от правото на компенсации за безработица, краткотрайна нетрудоспособност и майчинство и в по-дългосрочен проект от пенсия. Осигуряването върху по-ниски хонорари, въпреки това, понижава размера на компенсациите.

Фиктивните клаузи в трудовите контракти лимитират и опциите на контролните органи за отбрана на правата на работещите, защото те са възпрепятствани да съберат безспорни доказателства за действително положения труд и действителния размер на възнаграждението.

Източник: Агенция " Фокус "

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР