Асамблеята на Уисконсин напредва в законопроекта за пренасочване в опит да се заобиколи Върховният съд на щата

...
Контролираното от републиканците Държавно събрание на Уисконсин гласува да промени
Коментари Харесай

Контролираното от републиканците Държавно събрание на Уисконсин гласува да промени начина, по който се съставят законодателните карти на щата – голяма промяна в стратегията, тъй като републиканците са изправени пред възможността новото либерално мнозинство във Върховния съд на Уисконсин да отхвърли настоящите избирателни карти, които дават на GOP предимство.

Председателят на парламента Робин Вос представи плана за пренасочване във вторник в изненадващ ход. Законопроектът отиде направо на гласуване в четвъртък без публично изслушване, което си навлече гнева на демократите.

Планът насочва персонала на безпартийното Законодателно справочно бюро на щата да преначертае карти и създава консултативен комитет за пренасочване, съставен от петима членове. Ако бъде одобрен, лидерите на мнозинството и малцинството в Сената на щата, както и председателят на държавното събрание и лидерът на малцинството ще назначат по един човек в комисията. Четиримата политически назначени заедно ще назначат петия член да служи като председател.

„Защо хората от Уисконсин трябва да се доверяват на този законопроект и да нямат никакво участие в това, което пише?“ Демократичният щат представител Деб Андрака каза по време на виртуална пресконференция в четвъртък преди вота. „Те очакват от нас да искаме просто да прегърнем този конкретен план без никаква проверка.“

Картите трябва да бъдат начертани и приети до 31 януари 2024 г., каза Вос. Според законопроекта както Асамблеята, така и Сенатът на щата трябва да одобрят картите. Изменение на плана уточнява, че картите трябва да получат двустранно одобрение.

Данните, използвани за изготвяне на карти, също ще бъдат освободени, каза Вос.

Опит за моделиране на Айова

Съгласно законопроекта законодателният орган на Уисконсин ще гласува за или против предложените от петчленната комисия районни линии. Законопроектът също би забранил на законодателите да предлагат поправки за промяна на състава на районите и да направи такава комисия беззъба.

Изискването за двупартиен вот е по-малко от това, което губернаторът Тони Евърс и други демократи искаха: мнозинство от три четвърти, което гарантира широка подкрепа, а не един член на партията на малцинството, който е достатъчен, за да прокара новоначертаните районни линии.

Предложената мярка изисква границите на областите да бъдат компактни, а авторите да пренебрегват политическия състав и демографията на тези области. Освен това изисква пренебрегване на длъжността, което увеличава потенциала настоящите законодатели да бъдат изтеглени от местата си – и потенциално в същите райони като другите законодатели.

При сегашната система законодателите очертават законодателни граници след всяко преброяване. Вос каза, че неговата рамка е предназначена да наподобява процеса на преразпределяне в Айова, който се счита за модел за справедливи законодателни карти.

Върховният съд на щата се очертава

Вос настоява за новия план, за да направи спорни съдебни дела, заведени във Върховния съд на щата, оспорващи настоящите карти. Предстоящата съдебна битка въвлече най-новия член на Върховния съд на щата, либералния съдия Джанет Протасевич, чиято победа даде на либералите мнозинство в съда за първи път от петнадесет години.

Вос предложи импийчмънт на Протасевич, ако тя не се оттегли от делата, цитирайки коментари, които направи по време на кампанията, в които тя нарече картите „манипулирани“.

Държавната комисия за съдебно поведение отхвърли жалбите, позовавайки се на коментарите по-рано тази година.

Протасевич е поискала информация относно въздействието на заповедта на комисията върху нейната нужда от отвод. Крайният срок за подаване на брифове е 18 септември.

Заплахите за импийчмънт на Протасевич подтикнаха демократите от Уисконсин да започнат кампания за 4 милиона долара, за да сплотят избирателите срещу евентуален импийчмънт. Вос даде да се разбере, че законопроектът е поне частично начин за охлаждане на напрежението около тази възможност.

„Единственото нещо, което казах, е, че можем да направим това вместо това“, каза Вос в сряда на WISN-AM. „Първата ми цел не е да отстраня член на Върховния съд на щата.“

Планът за пренасочване на Вос прие щатското събрание с един демократичен глас, тъй като щатският представител ЛаКейша Майерс от Милуоки застана на страната на мнозинството.

„Действията са това, за което сме изпратени тук“, каза Майърс. „Позволете ми да поздравя моите колеги от другата страна на пътеката. Отне ти много време, за да стигнеш до тук, но, амин, дойде.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР